Categories
ELNACIONAL.CAT

Prohibides les reunions socials a Balears entre la 1 i les 6 de la matinada

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha autoritzat la prohibició de reunions socials de no convivents entre la 1 i les 6 de la matinada a les illes amb major risc de contagi, tal com havia demanat el Govern balear aquest dilluns.

Els magistrats han acceptat la proposta perquè l’executiu no ha plantejat limitar el dret a lliure circulació en l’horari nocturn, sinó que el que ha demanat és restringir el dret de reunió. És a dir, no parlem d’un toc de queda: es pot estar al carrer, però no amb altres persones no convivents. Així, “s’eviten conductes desordenades que són freqüents i produeixen grans aglomeracions nocturnes, generadores d’un alt risc de contagis entre els assistents”, diu la interlocutòria.

Només a Mallorca, Menorca i Eivissa

El TSJIB permet que la prohibició de reunions socials de matinada, tant a l’àmbit privat com al públic, estigui vigent durant un mes, a partir d’aquest dissabte. Concretament, la restricció afecta les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa, on la incidència acumulada a catorze dies supera els 450 casos per 100.000 habitants. Formentera, per sota del llindar, queda fora d’aquesta limitació: la mesura afecta només l’horari comprès entre les 2 i les 6 de la matinada.

La justícia considera que la restricció dels drets de reunió familiar i social en horari nocturn entre no convivents resulta “una mesura proporcionada” davant “l’evident i real situació d’agreujament de contagis”. Tot i que la vacunació va a “bon ritme”, els magistrats han conclòs que el sector més jove de la població va “més endarrerit” amb la immunització i registra la incidència de contagis “més elevada”.

La Fiscalia, a favor de la prohibició

La decisió judicial permet que es presenti un recurs en contra, però això no passarà: la Fiscalia ja havia emès un informe favorable per l’aprovació de les mesures, tot i que fa dos mesos es van pronunciar en contra de limitar reunions en espais privats perquè es vulneraven drets fonamentals.

El fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló, ha argumentat la seva postura: “Estem en una situació que hi ha molts més contagis i la mesura està degudament justificada pel Govern. Són mesures adequades i proporcionades al moment que vivim”, ha dit a Ib3Ràdio.

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol / Efe

Segons la interlocutòria, el TSJIB tampoc s’oposa a la pròrroga del control d’entrada de viatgers procedents d’altres comunitats autònomes, fins al 15 de setembre. Les altres mesures que va plantejar el Govern relacionades amb l’enduriment de les sancions pels botellons no requereixen cap mena d’autorització judicial, ja que no afecten drets fonamentals.

La justícia ja ha avalat les mesures que han proposat els governs d’altres territoris com CatalunyaPaís Valencià i Cantàbria, que confinaran part de la seva població a la nit. NavarraCanàries i Extremadura, en canvi, no han rebut l’aval necessari.

 

Imatge principal: El passeig marítim de Palma, gairebé buit durant les restriccions / Europa Press

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *