Portant el timó

Era un dia de poques bromes. Les males sensacions de la derrota contra el Granada de dijous encara perduraven i, per si no n’hi hagués prou, l’Atlético i el Real Madrid havien fet els deures. Per no perdre definitivament les possibilitats d’assolir el títol, s’havia de guanyar tant sí com no, en un camp tan inhòspit com és Mestalla i contra un rival com és el València. Tots aquests pensaments deuria mastegar Leo Messi mentre apareixia pel túnel de vestidors. També l’amoïnava, segurament, la possibilitat de veure una targeta groga, que el deixaria sense poder jugar, dissabte que ve, contra l’Atlético de Madrid, al Camp Nou. Només faltaria que, després d’aguantar nou jornades sense rebre cap amonestació, es perdés precisament el partit més decisiu de la temporada.

El València l’esperava amb especials precaucions. Javi Gracia havia preparat una defensa de cinc jugadors, amb la consigna que el fogós Toni Lato s’encarregués de la seva vigilància. La cosa no va començar pas malament: tot i el tancament amb pany i forrellat del rival, Messi i companyia trepitjaven l’àrea i generaven ocasions de perill. En la mitja part, però, empat a zero. I després del descans, encara pitjor: de nou, la defensa va tremolar en un córner i… gol en contra. Tocava reaccionar, sense temps per a les lamentacions, i Messi va agafar el timó. Ben aviat, set minuts després de l’1-0, una centrada seva va anar a la mà, precisament, de Lato, que era a dins de l’àrea. Penal clar. Cillessen va desviar el seu xut des dels onze metres, i Sergio Busquets i Pedri van aparèixer per rematar, però l’exporter blaugrana va tornar a refusar. La pilota va caure, finalment, a l’àrea petita i allà sí que Messi no va perdonar.

Semblava que costaria Déu i ajuda remuntar i Griezmann va signar el segon gol del Barça quan no havien passat ni cinc minuts després de l’empat. Messi no va participar en la jugada, però sí que, de seguida i de falta directa, va clavar el tercer del seu equip: falta directa a més de 20 metres de la porteria del València i xut sensacional de l’argentí que supera la tanca, toca el pal i entra. Golàs, un més, el vint-i-vuitè en 32 partits de lliga. Per tancar el partit, per fer respirar tranquils els culers, per fer impossible l’empat del València, que, a 10 minuts del final, va marcar el segon. Messi, com sempre, portant el timó.