Pinça PSOE-PP-Vox per impedir que el Congrés investigui el Tribunal de Comptes

La piconadora del PSOE, el PP i l’extrema dreta de Vox ho ha tornat a fer impossible. Ni tan sols es podrà debatre al ple del Congrés. Reunida aquest dimarts a la tarda, la Mesa de la cambra baixa ha tombat totes les peticions de comissió d’investigació que li han entrat. En primer lloc, sobre l’actuació parcial del Tribunal de Comptes en la causa contra els dirigents independentistes per l’acció exterior de la Generalitat. En segon lloc, un clàssic: comissions d’investigació sobre els tripijocs del rei emèrit Joan Carles I, aquest cop per la suposada venda il·legal d’armes de l’antic monarca. Unidas Podemos s’ha tornat a quedar sola votant-ne la tramitació. Els detractors han comptat amb l’aval dels lletrats.

La setmana passada, ERC va impulsar i registrar una iniciativa amb Junts, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, Més País i Compromís, que reclamava investigar “la neutralitat política en el desenvolupament de la funció d’enjudiciament de la responsabilitat comptable per part d’aquest òrgan”. Algunes de les qüestions que es volien formular tenien a veure amb la política de contractació de personal del Tribunal de Comptes, per què alguns consellers de l’òrgan no van abstenir-se de la causa contra l’independentisme o “els perjudicis causats a les arques públiques per totes les operacions irregulars que no han estat degudament enjudiciades”.

En canvi, els serveis jurídics del Congrés dels Diputats van posicionar-se en contra de la tramitació de la comissió per part de la Mesa. Els lletrats del parlament espanyol argumentaven que “no correspon a les Corts Generals el control” d’aquest màxim òrgan fiscalitzador de l’Estat.

Per altra banda, la Mesa ha examinat dues noves comissions d’investigació sobre el rei emèrit, registrades pels mateixos partits i sense la participació d’Unidas Podemos. Aquestes peticions, ja reiterades, se centraven en els tripijocs de Joan Carles I i a les informacions que el relacionen amb la venda il·legal d’armes, de la qual s’hauria suposadament lucrat. Segons va revelar el diari Público, l’exmonarca hauria fet fortuna amb diners que obtenia de venda d’armament a països àrabs, de la mà del seu amic Manuel Prado y Colón de Carvajal i del traficant d’armes Adnan Khashoggi.

En aquest cas, com en les anteriors ocasions, els lletrats s’han remès als articles 56 i 65 de la Constitució espanyola. Són els que estableixen que “la figura del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat” i que també “distribueix lliurement la quantitat global que rep cada any dels Pressupostos Generals de l’Estat per sostenir la seva família i casa”.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *