Categories
ELNACIONAL.CAT

Per què ens constipem més a mesura que envellim?

El nostre organisme, gràcies a mecanismes evolutius, ha desenvolupat un nivell de protecció davant l’amenaça existencial del fred mitjançant la capacitat de produir calor a partir del greix emmagatzemat al cos. Tanmateix, amb l’edat, les persones es tornen més susceptibles al refredat, així com a la inflamació i a problemes metabòlics que poden conduir a una sèrie de malalties cròniques.

Un equip d’investigadors de la Universitat de Yale i la Universitat de Califòrnia-San Francisco (UCSF) ha descobert qui són les culpables que això succeeixi: les mateixes cèl·lules immunes dins del greix que estan dissenyades per protegir-nos de les baixes temperatures.

En un nou estudi, aquests experts, van demostrar que el teixit gras dels ratolins més vells perd les cèl·lules limfoides innates del grup 2 de cèl·lules immunes (ILC2) que restauren la calor corporal en presència de temperatures fredes. Però en una advertència per a aquells que busquen tractaments fàcils per a les malalties de l’envelliment, també van trobar que estimular la producció de noves cèl·lules ILC2 en ratolins que envelleixen en realitat els fa més propensos a la mort induïda pel fred.

El que és bo quan som joves, pot tornar-se perjudicial a mesura que envellim“, assegura Vishwa Deep Dixit, professor de Medicina Comparada i Inmunobiología de Waldemar Von Zedtwitz i coautor de l’estudi, publicat a la revista Cell Metabolism.

Els experts volien saber per què el teixit gras acull cèl·lules del sistema immunitari, que generalment es concentren en àrees sovint exposades a patògens com fosses nasals, pulmons i pell. Quan van seqüenciar gens de cèl·lules de ratolins vells i joves, van trobar que els animals més vells mancaven de cèl·lules ILC2, un dèficit que limitava la seva capacitat per cremar greix i elevar la seva temperatura corporal en condicions de fred.

Quan els científics van introduir una molècula que augmenta la producció de ILC2 en ratolins envellits, les cèl·lules del sistema immunitari es van restaurar, però els ratolins van ser encara menys tolerants a les baixes temperatures.

“La solució més simple que semblava consistir a restaurar les cèl·lules no va funcionar. En lloc d’expandir les cèl·lules sanes de la joventut, el factor de creixement va acabar multiplicant les cèl·lules ILC2 dolentes que quedaven en el greix dels ratolins vells”, expliquen els experts. Però quan van agafar cèl·lules ILC2 de ratolins més joves i les van trasplantar a ratolins més vells, sí que es va restaurar la capacitat dels animals més vells per tolerar el fred.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *