Pedro Castillo guanya les eleccions del Perú per pocs vots

El candidat a la Presidència del Perú Pedro Castillo es proclama vencedor de les eleccions per poc més de 84.000 vots de diferència amb la seva contrincant, Keiko Fujimori. Amb un 99,3% dels vots escrutats, el candidat de Perú Lliure ha aconseguit un 50,2% dels vots i Fujimori un 49,7%. 

El frec a frec entre els dos candidats s’ha mantingut fins al final i, tot i que falta un petit percentatge per escrutar, des del partit de Castillo estan tranquils i indiquen que la victòria està assegurada. 

A més d’uns resultats molt apretats on els dos candidats sempre han estat molt empatats, el recompte ha estat protagonitzat per denuncies de frau. 

La candidata de Força Popular a la Presidència del Perú, Keiko Fujimori, va denunciar aquest dilluns “indicis de frau a la mesa” en la segona volta de les presidencials del país.

“Hem notat que hi ha hagut una estratègia per part del Perú Lliure per distorsionar o dilatar els resultats que reflecteixen la voluntat popular. I m’estic referint al procés d’impugnacions d’actes, on la majoria d’aquestes impugnacions sobretot tracten d’evitar que les actes que tenen major votació per a Força Popular siguin comptabilitzades”, va assenyalar en la seva primera roda de premsa després de la jornada electoral.

Fujimori va incidir en que desitjava “evidenciar tot això” amb l'”ànim que la voluntat popular no es vegi minvada” i que “es respecti finalment la votació de tots els peruans”.

Per la seva banda, Perú Lliure va contestar a les declaracions a través del seu perfil de Twitter, en el qual va rebutjar les acusacions i va recordar que la formació “mai ha comès frau electoral: “Per contra, sempre n’ha estat víctima, i malgrat tot vam saber enfrontar-nos-hi i vèncer”.

Les darreres eleccions al Perú, ara fa cinc anys, també van acabar amb uns resultats similars: Pedro Pablo Kuczynski va guanyar a Keiko Fujimori per poc més de 40.000 vots, un  marge del 0,2% de tots els sufragis vàlids.

Qui és Pedro Castillo?

El candidat d’esquerres i guanyador, Pedro Castillo, és professor de primària des de 1995 i dirigent sindical. Castillo es va fer conegut per ser el principal dirigent de la vaga de professors de 2017 que va viure el país. En política, Castillo ha sigut membre del comitè de Cajamarca de Perú Possible, partit pel qual es va presentar a l’alcaldia d’Anguía el 2002 (no va guanyar). El 2020 va anunciar que es presentava a la presidència del Perú pel partit Perú Lliure.

Foto principal: El candidat i guanyador de les eleccions peruanes, Pedro Castillo / EFE

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *