Categories
ELNACIONAL.CAT

Nova amenaça global: bacteris superresistents a les plantes d’aigües residuals

Els microbis que s’utilitzen per reduir els contaminants a les plantes depuradores d’aigua poden estar generant “superpatògens”, segons han advertit científics l’Acadèmia Xinesa de les Ciències i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Els investigadors alerten de la perillositat que suposen aquests centres de gestió d’aigües residuals. “La pandèmia de la covid-19 ha demostrat com els virus es propaguen i es detecten en els sistemes de tractament d’aigües residuals, però s’ha fet poc per eliminar l’amenaça sanitària dels superpatògens”, ha indicat Josep Peñuelas, del CREAF, 

En les darreres dècades els científics han advertit que hi ha certs patògens que s’estan convertint en superbacteris, individus capaços de resistir als antimicrobians i causar infeccions mortals. 

La majoria de les depuradores

L’alerta del grup de científics afecta una gran majoria de depuradores, les quals funcionen amb biotecnologies ambientals. Les plantes de gestió d’aigües residuals que funcionen amb aquesta mena de biotecnologia utilitzen microbis per degradar els contaminants de forma econòmica. Segons els investigadors aquests microbis són molt valuosos per purificar les aigües residuals, però també suposen un alt risc per a la salut mundial, segons recull l’ACN. 

“Els microbis utilitzen estratègies per sobreviure als contaminants, que són molt semblants a les que utilitzen per resistir als antimicrobians. Per això, durant el funcionament a llarg termini d’aquestes plantes de tractament, els patògens es multipliquen, intercanvien gens i evolucionen per resistir i sobreviure als múltiples contaminants d’aquestes aigües, que desgraciadament els porta a augmentar també la resistència als fàrmacs antimicrobians”, ha assegurat Peñuelas.

En altres paraules, estem “entrenant” la resistència d’aquests microbis potencialment letals en exposar-los a contaminants que aprenen a resistir. Així doncs, aquest “entrenament” de superpatògens és un perill a tenir en compte, segons els mateixos investigadors. 

Transferència humana

La recent experiència ens demostra que els problemes es disparen quan un virus es traspassa a l’espècie humana i els superpatògens que s’incuben a les depuradores tenen aquesta capacitat. 

El principal focus de risc per a la transmissió cap als humans és el contacte accidental amb l’aigua regenerada, és a dir, la que surt ja tractada de la planta. També es poden transferir a través de bioaerols, partícules d’aigua que passen a l’aire a causa de les bombolles i al moviment de les mateixes aigües. Una altra possibilitat és que aquest superpatògens arriben als aliments que consumint mitjançant els efluents de les plantes depuradores que reguen camps de regadiu. 

Per desgràcia el ventall de possibilitats és relativament ampli. És per això que els investigadors del CREAF demanen una estreta col·laboració entre la comunitat investigadora, la indústria i els governs per reduir aquestes possibilitats de contacte i reduir l’amenaça a la salut mundial.

 

Imatge principal: Depuradora d’aigua / Europa Press

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *