Nogueras: “Ens han votat per fer la independència, no per a renunciar-hi”

La carta d’Oriol Junqueras continua portant cua, dins les pròpies files independentistes. El fet d’aparcar la via unilateral per prioritzar la negociada ha aixecat polseguera, especialment en els socis de govern. Avui ha estat la portaveu de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, qui ha apel·lat a l’acord de govern i ha reclamat als republicans “lleialtat i consens”. En aquest sentit, ha subratllat que “ens han votat per fer la independència, no per a renunciar-hi”. I ha avisat que Espanya està més a prop de Turquia que no pas d’Escòcia.

En roda de premsa aquest dimarts al Congrés dels Diputats, la portaveu de Junts ha rebatut que “a aquestes altures tots hauríem d’haver entès que la via de països com Escòcia, o la quebequesa, és una via morta si el Regne d’Espanya no utilitza la via del Regne Unit”. En aquest sentit, Míriam Nogueras ha subratllat que l’Estat espanyol “continua en una via més pròxima a la via turca”. I ha reblat: “Dir que una via escocesa és possible, sense que Espanya se situï en la via del Regne Unit, és generar expectatives inassolibles”.

La diputada de Junts, que va participar en les negociacions de Govern, s’ha aferrat justament al pacte amb ERC per a recordar que contempla “totes les vies”, i que no se’n descarta “cap ni una”. També ha retret la manca de “lleialtat i consens” en el relat, que ha subratllat que també van acordar les dues formacions. “Ens han votat per a fer la independència, no per a renunciar-hi”, ha defensat Nogueras. Ha insistit que “la resolució del conflicte passa per l’amnistia i el dret d’autodeterminació”, sigui per la via del diàleg o fora d’aquesta. I ha conclòs: “La confrontació contra aquest Estat repressor és el que ens dona victòries”.

Unilateralitat en hibernació

A l’última pàgina de la ponència política que Esquerra Republicana va aprovar a finals de 2019 s’hi recull, literalment, que si la via negociada s’enquista, no es pot “descartar mai cap via de tornar-ho a fer, si pot ser acompanyats de complicitats internacionals, però independentment de l’existència de l’acord amb l’Estat”. La unilateralitat queda recollida en un racó del full de ruta que els republicans van reescriure després d’empènyer a la DUI el 2017, però no és la prioritat. Al contrari. Ara que el tàndem Aragonès-Junqueras s’ha fet amb el timó del Palau de la Generalitat, la via unilateral entra en hibernació.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *