Categories
ELNACIONAL.CAT

Mor Ed Asner, protagonista de la mítica sèrie Lou Grant

Ed Asner, un actor i activista liberal que va protagonitzar la reconeguda sèrie de Lou Grant. Traspassa l’actor nord-americà que va interpretar la primera exitosa sitcom “The Mary Tyler Moore Show” i després va tenir un paper important en un aclamat drama derivat d’aquesta sitcom. Mor avui, 29 d’agost, als 91 anys.

La seva mort és confirmada pel seu mànager, Perry Zimel. 

Ed Asner a la sèrie de Lou Grant

Asner i el seu gran paper

Es va mudar a Nova York, on va seguir la seva trajectòria teatral, i posteriorment a Los Angeles, on començaria la seva carrera televisiva. Asner finalment va aconseguir la seva gran oportunitat en 1970, en la popular sèrie ‘El xou de Mary Tyler Moore’.

Allí va interpretar el paper de Lou Grant, el testarrut però entranyable cap d’una cadena de televisió local. La seva veu distintiva i la seva complexió robusta ho van convertir en un ajust perfecte per al personatge. Va guanyar tres premis Emmy (1971, 1972, 1975). El personatge de Lou Grant va resultar tan popular que es va fer un spin of, que li va valer dos premis Emmy més, en 1978 i 1980.

Va ser elegit president de la Screen Actors Guild (SAG) en 1981 i va utilitzar el seu lloc, que va ocupar fins a 1985, com una manera d’expressar les seves opinions polítiques. La seva agenda més pública va ser la seva lluita per a obstaculitzar la participació del govern dels Estats Units a Centreamèrica, particularment a El Salvador.

Els més joves no el recordaran per Lou Grant, però potser sí per l’entranyable avi d”Up’, l’emocionant pel·lícula de Disney-Pixar en la qual el protagonista (el rostre del qual estava inspirat en Asner) vol oblidar-se del món després de la defunció de la seva dona.

Lou Grant

Asner, era fill d’un comerciant d’escombraries immigrant, és considerat àmpliament com un dels millors comediants de la història de la televisió. El seu paper en Lou Grant va marcar la seva carrera, ja que aquesta sèrie va significar un abans i un després per molts estudiants de periodisme d’EGB, quan encara existia. La sèrie es va reproduir a Espanya entre el 1980 i 1982 per el’UHF i després va ser reemesa a Antena 3, quan s’iniciava com a canal de televisió.

 

 

Una sèrie de periodistes on no existia els reporters deshonrats, només la recerca de la veritat i el treball dur. En realitat, Lou Grant va ser un spin of de “La noia de la tele” i continuava les peripècies d’una periodista que passava dels platós de televisió a la redacció de Los Angeles Tribune. 

Imatge principal: Ed Asner. – Wikimedia

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *