Categories
ELNACIONAL.CAT

Moderna prepara una única dosi de reforç contra la covid i la grip

Còctel contra el virus. La farmacèutica dels Estats Units ha anunciat aquest dijous que ha començat un programa per desenvolupar una vacuna de dosi única que combini reforç contra el coronavirus i també contra la grip.

A través d’un comunicat han constatat que posen en marxa “un innovador programa de vacunes respiratòries per al desenvolupament d’una dosi única contra la covid i un reforç contra la grip”.

La setmana passada la farmacèutica hauria entregat els primers resultats dels seus assajos clínics a les autoritats sanitàries i europees. “Estem satisfets d’haver sol·licitat una autorització condicional de comercialització a l’Agència Europea de Medicaments per a la nostra vacuna candidata de reforç al nivell de dosis de 50 micrograms”, han destacat en aquest mateix comunicat. 

Vacuna de la grip i coronavirus

El metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip  constatava aquesta mateixa setmana a ElNacional.cat que les persones que tenen més números de patir la grip ja haurien d’estar vacunades també contra el coronavirus.

Ara bé, comenta que la grip depèn una mica de moltes coses i factors. Tot i això, constata que “hi haurà menys grip del que és habitual, però pot ser que n’hi hagi més que l’any passat”. I remarca que les mesures contra la covid funcionen també contra la grip.

Terceres dosis

El debat de les terceres dosis està obert.  Alguns països han assegurat que començaran a aplicar una tercera dosi o dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus. En el cas dels Estats Units, tot fa pensar que podria començar-se administrar a partir del 20 de setembre. Per altra banda, l‘Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) no considera “urgent” administrar una tercera dosi a la població general, ha expressat recentment a través d’un comunicat. El comunicat fa referència a un estudi tècnic emès aquest dimecres pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i destaca que s’haurien de considerar dosis addicionals per a persones amb sistemes immunitaris severament debilitats com a part de la seva vacunació primària. 

L’OMS demana ajornar terceres dosis

La polèmica està assegurada. LOrganització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat aquest dimecres a tots els països que evitin administrar dosis de reforç o terceres dosis de la vacuna contra el coronavirus fins a finals d’any. El motiu és que hi ha milions de persones d’arreu del món que no han rebut encara una primera dosi, segons recull l’agència de notícies AFP. Els Estats Units tenen intenció de començar a posar terceres dosis aquest 20 de setembre. 

“No em quedaré callat quan les empreses i els països que controlen el subministrament mundial de vacunes pensen que els pobres del món haurien d’estar satisfets amb les sobres”, ha destacat el cap de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. En aquest sentit, tal com constata la mateixa agència, Tedros ha instat als països rics i als fabricants de vacunes a donar prioritat a les primeres dosis dels treballadors de salut i a les poblacions més vulnerables dels països més pobres, i no prioritzar les dosis de reforç. 

No volem veure un ús generalitzat de dosis de reforç per a persones sanes que estan completament vacunades”, ha comentat.

 

 

Imatge principal: dosis de vacuna de Moderna / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *