Més de 15.000 gironins ja tenen bitllets per al tren ‘low-cost’

Més de 15.000 gironins ja han reservat un bitllet per viatjar a Madrid amb l’Avlo, el nou servei low-cost d’alta velocitat de Renfe, que començarà a operar el 23 de juny. Amb preus a partir de 7 euros per trajecte –5 per als menors de 14 anys acompanyats–, l’Avlo unirà Figueres i Girona amb Madrid amb el mateix temps que el TAV –3 hores i 50 minuts–, i suposa una oferta més que s’afegirà a la que ja ofereix el tren d’alta velocitat. Segons el director de nous serveis d’alta velocitat de Renfe, Fèlix Martín, el nou servei Avlo –que progressivament s’estendrà a altres punts de l’Estat– comença a prestar-se inicialment al corredor nord-est d’alta velocitat –Madrid-Figueres– perquè és el que mou un volum de passatgers més elevat, amb més de 7 milions de passatgers el 2019.

Als quatre trajectes que ara ofereix el TAV entre les terres gironines i Madrid –nou en l’època prepandèmia– s’hi suma aquest nou servei, que tindrà una sortida a primera hora del matí de Figueres Vilafant (5.35), passant per Girona (5.51) i que arribarà a Madrid (Atocha) a les 9.25 del matí, després d’aturar-se també a Barcelona. La tornada des de Madrid serà a les 19.30, i arribarà a Girona a les 23.36 i a Figueres a les 23.51. En aquest camí, de tornada, l’Avlo també tindrà parades a totes les estacions del corredor nord-est d’alta velocitat: Guadalajara, Calataiud, Saragossa, Lleida, Camp de Tarragona i Barcelona. El gerent del corredor de la zona nord-est de Renfe, Francisco Prats, explica que segons l’evolució de la demanda i la pandèmia, es preveu ampliar el nombre de trajectes amb aquest nou servei i recuperar-ne altres del TAV que s’havien reduït. A banda d’aquests connexions entre Madrid i les comarques gironines, entremig hi ha tres ofertes més d’Avlo a Madrid que sortiran de Barcelona.

De moment, 10.000 bitllets des de Girona i 5.200 des de Figueres ja s’han venut a través d’un sistema dinàmic que, segons Renfe, ofereix el millor preu disponible a cada moment de la tarifa sol·licitada. El que és clau per aconseguir el preu més baix és una major anticipació i flexibilitat . Després, com més complements s’adquireixen, més s’apuja el preu. És a dir, per exemple, la selecció de seient, canvis o anul·lacions de bitllets i equipatge addicional. De totes maneres, els preus es comercialitzen només en classe turista i s’inclou com a equipatge gratuït una maleta de cabina més una bossa de mà o motxilla. Així mateix, els bitllets seran nominatius i permetran canvis o anul·lacions fins a 30 minuts abans de l’hora de sortida del tren si s’ha adquirit el complement d’anul·lació o canvi, el cost del qual és de 8 euros. Si el tren s’endarrereix també es podrà sol·licitar una indemnització: si és de més de 60 minuts de retard, una devolució del 50%, i si és de més de 90 minuts, del 100%.

Els trens que ofereixen aquest servei són de la sèrie 112, fabricats per Talgo, que han estat transformats –per exemple, suprimint el tradicional vagó de cafeteria– per aconseguir més capacitat per als viatgers. Així, hi ha 438 places per tren, un 20% més respecte dels actuals trens, que en tenen 112. Més endavant també s’espera incorporar al mateix servei nous trens amb una capacitat de 581 places per tren, cosa que suposaria 1.162 places totals amb un tren de doble composició. A més, segons destaca Prats, es tracta d’un producte “totalment sostenible”, ja que el 100% de les seves fonts provenen d’energies renovables.

Anar a la font – El Punt Avui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *