Categories
ELNACIONAL.CAT

Les terrasses en calçada es consoliden a Barcelona

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment les modificacions que adaptaran la regulació vigent per habilitar la calçada com a espai on col·locar taules i cadires i donar continuïtat a les mesures extraordinàries aprovades arran de la pandèmia. A més, prioritzarà la ubicació de les taules i cadires en aquests espais guanyats als cotxes. Ara el text estarà un mes en exposició pública i es preveu que s’aprovi al plenari abans de finals d’any per tal que entri en vigor l’1 de gener de 2022.

Segons ha informat l’ajuntament aquest dimarts a la tarda, les terrasses en calçada hauran de disposar d’un moble homologat situat en cordons d’aparcament o carrils de circulació que garanteixi l’accessibilitat, la visibilitat, el pas de serveis i l’accés a equipaments i pàrquings. El text ha tirat endavant amb els vots favorables del Govern municipal, Cs, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, i les abstencions d’ERC i JxCat.

Les terrasses van començar a ocupar les calçades al maig del 2020, quan el consistori va tirar endavant una sèrie d’actuacions extraordinàries per donar resposta a la crisi sanitària de la covid-19 que preveien la instal·lació o ampliació de terrasses, i es prioritzava ubicar-les a la calçada. L’objectiu era donar suport a la restauració, afavorir la viabilitat dels establiments i fer-ho de manera compatible amb un espai públic més viu i accessible i el compliment de les mesures sanitàries. Des d’aleshores, s’ha concedit 3.668 llicències per a noves terrasses i ampliacions excepcionals que han salvat almenys 1.875 llocs de treball, segons un estudi de la Universitat de Barcelona.

Sense blocs de formigó

Del total de nous permisos, 1.588 s’han donat en espais com cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans. La voluntat és que aquestes puguin passar a ser definitives per donar continuïtat a l’activitat econòmica que generen, que tinguin una estètica de qualitat i un bon encaix amb el paisatge urbà i deixar enrere els elements provisionals –blocs de formigó i pivots grocs– utilitzats inicialment.

Prototips de terrassa en calçada provats per l’ajuntament / AjBCN 

Per això, l’Ajuntament va codissenyar amb quatre empreses del sector uns prototips de plataformes d’ampliació de vorera de codi obert i totalment accessibles i segurs on es col·loca el mobiliari de les terrasses. Durant l’estiu es van instal·lar diversos prototips a l’Eixample, Ciutat Vella i Nou Barris que s’han testejat per validar-ne el funcionament, i com a resultat s’han homologat set models que s’adapten a xamfrà o cordó d’aparcament.

A partir de juny de 2022 els restauradors que vulguin mantenir les terrasses en calçada hauran de disposar d’aquest element. Perquè puguin tenir continuïtat, doncs, la modificació de l’Ordenança de terrasses integra els requisits tècnics necessaris per admetre la instal·lació de les plataformes en calçada, afavorir una millor ordenació de l’espai públic i fer possible la retirada definitiva dels blocs de formigó de l’espai pública.

Requisits per a les terrasses en calçada

Els canvis que s’introdueixen, que s’han treballat i acordat amb el Gremi de Restauració de Barcelona, inclouen les especificacions tècniques que hauran de complir les terrasses ubicades en calçada. Bàsicament, es determina que l’ús de plataformes serà obligatori quan la terrassa s’ubiqui total o parcialment a la calçada.

Els mobles hauran d’estar homologats i formar part del Recull d’elements urbans de l’Ajuntament. I se situaran als espais de calçada confrontants a la vorera com cordons d’aparcament o carrils de circulació, sempre que no afectin a un carril bici o de transport públic i que no impedeixin el pas de serveis, la utilització dels serveis públics i visualització dels senyals de trànsit i l’accés a pàrquings o equipaments. Caldrà garantir una distància adequada amb els altres elements de l’entorn per garantir l’accessibilitat i la seguretat.

També es regula la col·locació de para-sols –no podrà haver–hi cap punt del para-sol a menys de 20 cm del límit exterior de la plataforma–, i no s’admet l’ús de paravents. Tampoc es podran col·locar jardineres entre la plataforma i la vorera.

Calendari i properes passes

Un cop aprovada inicialment, ara la modificació de l’ordenança entra en un període d’exposició al públic d’un mes en què la ciutadania i entitats podran fer-hi al·legacions. Seguidament, s’encararà l’aprovació definitiva al plenari a finals d’any per tal que la nova normativa entri en vigor l’1 de gener de 2022.

La vigència dels permisos excepcionals de noves terrasses i ampliacions caduca el proper 31 de desembre, però la nova regulació preveu prorrogar-les automàticament l’1 de gener que ve i fixa un termini de dos mesos des de l’entrada en vigor del text perquè els restauradors puguin demanar-ne la continuïtat. La permanència de la terrassa estarà sempre condicionada a que l’Ajuntament n’aprovi expressament la viabilitat tècnica i al compliment dels criteris d’accessibilitat, distàncies, garanties de pas pels veïns, etc.

A més, s’ha establert un període de transició de sis mesos, fins al juny de 2022, en què els restauradors podran seguir disposant de les terrasses excepcionals en calçada per afavorir la instal·lació de plataformes. Es farà de manera progressiva i a demanda dels restauradors, que també es podran acollir a la línia de subvencions a la instal·lació de terrasses en calçada que llançarà l’Ajuntament. Tot plegat, amb l’objectiu que al llarg del 2022 desapareguin definitivament els blocs de formigó dels carrers de la ciutat.

Properament, l’Ajuntament també convocarà la Comissió Tècnica de Terrasses per tal de poder debatre les millores que calguin amb els agents implicats.

 

Imatge principal: Els blocs de formigó desapareixeran, però les terrasses es consoliden / Jordi Palmer

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *