Categories
ELNACIONAL.CAT

L’EMA inclou un nou efecte secundari de la vacuna d’AstraZeneca

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha conclòs aquest divendres que les persones que hagin patit la síndrome d’extravasació capil·lar (SCLS) “no han de vacunar-se” amb la vacuna anti-Covid d’AstraZeneca, per la qual cosa hauran d’afegir al prospecte un advertiment sobre aquesta afecció greu molt rara com a efecte secundari de la vacuna.

Alerta per sis afectats

El comitè de seguretat (PRAC) de l’EMA ha finalitzat avui la seva revisió d’una alerta arran de sis casos de síndrome d’extravasació capil·lar, una afecció que provoca la pèrdua de líquid dels vasos sanguinis petits (capil·lars), que es desenvolupa en els dies posteriors a la vacunació amb Vaxzevria (nom comercial de la vacuna d’Oxford), en la seva majoria dones i dins dels quatre dies posteriors a la injecció.

Tres dels afectats ja havien patit en algun moment de la seva vida la síndrome d’extravasació capil·lar i un d’ells va morir després de desenvolupar aquesta afecció en rebre el vaccí, per la qual cosa l’EMA ha decidit agregar a l’etiqueta del producte aquesta síndrome com “un nou efecte secundari” possible de la vacuna.

Un efecte secundari “molt rar”

“Aquesta síndrome és una afecció greu molt rara que provoca una pèrdua de líquid dels vasos sanguinis petits (capil·lars), que resulta en una inflamació principalment als braços i cames, a més d’una pressió arterial baixa, l’espessament de la sang i nivells baixos d’albúmina (una proteïna sanguínia important)”, explica l’EMA.

Segons les dades oficials, fins al 27 de maig s’han administrat més de 78 milions de dosis d’AstraZeneca al Regne Unit i en l’Espai Econòmic Europeu (EEA), que inclou els 27 països de la Unió Europea (UE), juntament amb Islàndia, Liechtenstein i Noruega.

Conscienciar als sanitaris

El PRAC també ha discutit la necessitat de la comunicació directa amb els professionals de la salut per conscienciar sobre els símptomes de la síndrome i el seu risc de recurrència en persones que han estat diagnosticades prèviament amb l’afecció.

Aquest nou efecte secundari s’afegeix als polèmics tromboembolismes. A l’abril, l’EMA va concloure una recerca sobre el vaccí i va afirmar que hi ha un “possible vincle” entre l’AstraZeneca i els casos de coagulació sanguínia inusual detectats setmanes després de la injecció, raó per la qual va decidir incloure aquest quadre clínic entre els efectes secundaris molt rars d’aquesta vacuna.

No obstant això, l’agència no ha definit cap factor de risc concret, com l’edat, el sexe o un historial mèdic concret, i ha mantingut en positiu el seu balanç entre el benefici i risc de la vacunació amb AstraZeneca, ja que evita les hospitalitzacions i defuncions entre les persones contagiades amb la Covid-19.

A més, lEMA manté la seva recomanació d’injectar una segona dosi d’AstraZeneca als qui van rebre una primera sense mostrar efectes adversos de coagulació sanguínia perquè no hi ha evidències que la segona injecció augmenti el risc de desenvolupar trombosi amb trombocitopènia respecte a la primera dosi.

 

Foto principal: un pacient reb una dosi de la vacuna anti-Covid d’AstraZeneca / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *