Categories
ALATAVEU.COM - Andorra

La relaxació de mesures antiCovid a Catalunya no inclou l’aixecament del confinament comarcal

Catalunya relaxarà les mesures per frenar l’expansió del coronavirus, però en aquesta flexibilització no entrar, per ara, la mobilitat. Per tant, es mantindrà, almenys una setmana més, el confinament comarcal. Aquest, cal recordar, fa impossible l’arribada de turistes catalans a Andorra. A banda, la Generalitat defensa que de cara a Setmana Santa s’ha de mantenir el tancament perimetral, en el marc del debat existent entre les diferents comunitats autònomes espanyoles.

El Procicat s’ha reunit aquest dijous al matí per acabar de definir el nou decret de mesures per contenir la pandèmia, que han d’entrar en vigor a partir de dilluns vinent. Aquestes es faran oficials en una compareixença de premsa prevista a les dotze del migdia, però alguns mitjans ja han indicat que afectaran especialment la restauració. Hi haurà una flexibilització en forma d’ampliació d’horaris: els establiments podran obrir ininterrompudament fins a les cinc de la tarda.

El Procicat ha de confirmar aquest migdia un nou allargament del confinament comarcal que, a la pràctica, fa impossible que turistes catalans puguin arribar al Principat

En canvi, no es preveu, tal com ja va avançar la portaveu del govern català, Meritxdell Budó, tocar les limitacions de mobilitat. Es mantindrà el toc de queda, així com el tancament perimetral de la comunitat autònoma i el confinament comarcal. Per tant, a Andorra seguiran poden arribar únicament els residents a l’Alt Urgell.

La decisió del Procicat coincideix en ple debat a tota Espanya sobre què cal fer per Setmana Santa. La majoria de comunitats autònomes i el mateix govern central s’inclinen per mantenir les restriccions de mobilitat amb l’objectiu d’evitar una quarta onada. La gran excepció és Madrid, que pressiona perquè es permetin desplaçaments al·legant la necessitat de donar aire al sector turístic.

Aquesta diferència va fer que, en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, no es prengués encara una decisió definitiva. Aquesta es va posposar a la propera reunió, però el que es va deixar clar és que el que s’acabi acordant serà d’obligat compliment a tot el territori espanyol. “Ens queda un darrer esforç. No hauria d’haver debat sobre això. No hi haurà Setmana Santa”, ha assegurat la vicepresidenta Carmen Calvo. Per tant, tot apunta al tancament perimetral de les comunitats autònomes per aquelles dates.

Si això es confirma, l’única opció que obriria la porta a l’arribada de turistes durant aquells dies estaria limitada als catalans. I dependria d’un aixecament del confinament comarcal que, aquesta setmana, Budó no va descartar. Això sí, sempre en funció de quina sigui l’evolució de les dades epidemiològiques a Catalunya.

Les d’aquesta setmana, dijous inclòs, són positives. La taxa de reproducció es manté per sota l’1, en el 0,92, al mateix temps que es continuen reduint els ingressos als hospitals i a les unitats de cures intensives.

altaveu.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *