La Morada, la primera cooperativa d’habitatge feminista de l’estat

La Morada és un projecte cooperativista per crear un edifici de 12 habitatges en un solar de la plaça de les Dones de Nou Barris, al barri de les Roquetes. Es tracta de la primera cooperativa d’habitatges de tot l’estat creada per a lesbianes, persones trans i dones transfeministes.

El projecte sorgeix fa tres anys, quan un grup d’amigues que militen en espais feministes i pels drets LGTBI+ van coincidir en la necessitat d’accedir a un habitatge digne, assequible i sostenible.

Totes hem viscut la violència immobiliària d’aquesta ciutat on et fan fora del pis, et pugen el preu o no t’arreglen res, al final vam buscar projectes d’habitatge cooperatiu i vam pensar que podriem fer el mateix nosaltres. I, per què no fer una cooperativa feminista d’habitatge?”

Maria Berzosa, cooperativa d’habitatge La Morada

Un espai per a nous models familiars

I això és el que han fet. Dones, feministes, persones trans i transfeministes que tenen la voluntat de crear un espai per viure de manera diferent al de família tradicional. Per això,  els espais privats i els col·lectius  de l’edifici que han projectat són molt diferents als dels habitatges tradicionals. 

Totes tenim en comú que sortim del l’estàndard de família nuclear, algunes tenen parella, d’altres no, d’altres comparteixen pis i d’altres viuen soles. Tenim molta diversitat, però el que si no tenim és una família nuclear. Volem un convivència més enllà d’un habitatge estàndard de veïns on cadascú tanca la porta i no hi ha relació amb els veïns.”

Maria Berzosa, cooperativa d’habitatge La Morada

El solar on podran construir l’edifici cooperatiu l’han aconseguit a través d’una subhasta que va fer Dinamo Fundació, que els cedeix el solar durant 65 anys. Un sòl privat que aquesta fundació ha destinat a habitatge cooperatiu en règim d’’ús. El problema és que en ser un sòl privat no han pogut accedir, de moment, a ajudes públiques.

Tot i que l’habitatge cooperatiu pot ser una manera de combatre el mercat immobiliari i l’emergència habitacional, en aquests moments, hem quedat fora de les ajudes públiques existents. Per això, ara mateix, per tirar endavant el projecte, necessitem que es generin noves ajudes que ens permetin construir l’edifici.”

Verónica Espinel, cooperativa d’habitatge La Morada

El fet de no tenir ajudes públiques i que es tracta d’un solar petit fa que la inversió inicial per començar les obres de l’edifici sigui molt elevada per a cada cooperativista. Tot i les incerteses, el 28 de juny, coincidint amb el dia de l’alliberament LGTBI+, van posar la primera pedra de la cooperativa amb una festa de benvinguda als veïns. 

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *