La Moncloa valora els moviments “significatius” de Junqueras i Aragonès

Primera coincidència espai-temps entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, aquest dilluns al migdia a Foment del Treball. Abans, una carta d’Oriol Junqueras admetent que els indults “poden alleujar” el patiment i desmarcant-se de possibles vies unilaterals. En aquest context, des de La Moncloa transmeten bones sensacions. Des de l’executiu central veuen com a “significatiu” el moment de distensió que s’està produint entre les dues administracions.

Fonts del govern espanyol es fixen primer en la carta enviada per Oriol Junqueras i després en els discursos d’Aragonès i Sánchez a l’acte de Foment del Treball a Barcelona. “El cert és que el quadre del dia es veu bé en perspectiva, com una mostra d’un temps de concòrdia i diàleg”, asseguren aquestes mateixes fonts, que valoren aquests gestos com a “significatius”.

En el seu discurs, el president de la Generalitat ha defensat que serà imprescindible “escoltar i respectar totes les propostes”, tot i “diferir en els anàlisis” i “partir de posicions allunyades”. En aquest sentit, Pere Aragonès ha picat l’ullet a Sánchez, reconeixent que “s’han fet passos endavant”, perquè “mai abans s’havia afrontat la voluntat de resoldre el conflicte”. “És hora de reprendre el camí del diàleg, serà extraordinàriament difícil, però és una obligació”. 

Immediatament després ha pres la paraula Pedro Sánchez que ha recuperat els dos conceptes estrella: “concòrdia” i “retrobament“, que era el títol del document que va presentar a Quim Torra fa més d’un any com a proposta de solució al conflicte. En el seu discurs, ha tornat a subratllar que “Catalunya és imprescindible” per al futur d’Espanya i ha cridat a “deixar enrere la dialèctica estèril d’uns i els altres”. “Busquem junts un nou nosaltres“, ha assenyalat el líder socialista, que ha demanat abandonar l’esperit de “revenja” i prioritzar “el pragmatisme, l’honestedat i el sentit comú”

La carta de Junqueras

En una carta al diari Ara i LaSexta, el líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha refermat la seva convicció en l’èxit de la taula de diàleg i ha demanat mà estesa entre els governs català i espanyol. I defensa l’estratègia dels republicans malgrat els dubtes que planteja a la resta de forces independentistes, Junts i CUP, aquesta via: “Mai renunciarem al diàleg ni la negociació. Seria d’una ingenuïtat creure que el diàleg polític amb l’Estat donarà fruits tangibles de forma immediata, però creure que podem prescindir d’ell seria una irresponsabilitat altíssima. Per molt que es critiqui i es ridiculitzi, la taula de diàleg i negociació entre governs és un èxit en sí mateixa perquè obre un espai per la potencial resolució del conflicte”.

Per altra banda, Junqueras veu en els indults una mena de deferència a l’entesa de tot aquest diàleg que planteja i reitera a la carta: “Per nosaltres, ho hem explicat moltes vegades i ho seguim defensant sense matisos, l’amnistia és la nostra prioritat per acabar amb la persecució judicial (…) Malgrat tot, la gestualitat que pugui alleugerir el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte, ajuda a poder recórrer aquest camí“.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *