La Moncloa retreu la decisió del TC: “Era imprescindible per salvar vides”

La sentència del Tribunal Constitucional és un important revés per a Pedro Sánchez. Sense anar més lluny, ha declarat inconstitucional el pilar bàsic del primer estat d’alarma: el confinament domiciliari. Davant d’això, des del govern espanyol reaccionen a la defensiva. Si bé “respecten” la decisió de l’alt tribunal, fonts de l’executiu central expressen “sorpresa” per el pronunciament, perquè aquesta eina era “absolutament imprescindible per a salvar vides i d’acord amb la Constitució i la llei orgànica de l’estat d’alarma”.

Després de fer-se pública la sentència, fonts del govern espanyol precisen que la “respecten”, que l’estudiaran i subratllen que s’hagi aprovat per la mínima, “fet que dona a entendre el debat intern que ha despertat”. Dit això, des de La Moncloa estan perplexos pel seu “caràcter inèdit” i insisteixen que l’estat d’alarma “era absolutament imprescindible per a salvar vides”. L’executiu parla d’una “situació sense precedents”, perquè “tots els països del nostre entorn han recorregut a fórmules similars, dins les seves respectives legislacions, per a lluitar contra la pandèmia”.

“El govern defensa que, sense aquesta eina, no s’hagués arribat a temps d’aturar el virus i no hagués estat possible mantenir les mesures necessàries per a aturar el seu avançament més enllà de 60 dies”, insisteixen aquestes mateixes fonts. També recorden, en últim lloc, que el recurs ha estat presentat per Vox, que va votar a favor de l’estat d’alarma quan va ser presentat per primera vegada al Congrés dels Diputats.

Argument tècnic

Finalment ha estat aprovada la ponència del magistrat Pedro González-Trevijano, encara que només hagi estat per un vot de diferència, sis contra cinc. I la justificació és tècnica. El text aprovat argumenta que la suspensió d’un dret fonamental s’hauria pogut fer a través de l’estat d’excepció, però no de l’estat d’alarma. I deixar confinada tota la població a casa seva no és una “limitació”, sinó una “suspensió” del dret fonamental a la lliure circulació de les persones.

La sentència declara inconstitucional i nul pràcticament tot l’article 7 del decret, que feia referència a la “limitació de la llibertat de circulació de les persones” i establia el confinament domiciliari. En canvi, el TC inadmet la pretensió d’inconstitucionalitat de l’ordre que establia limitacions en les vetlles i cerimònies fúnebres.

La sentència també aclareix que no obre la porta a reclamacions patrimonials a l’Estat pel tancament de comerços, que hagués suposat un revés encara més gran.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *