La Moncloa aplaudeix la decisió d’Aragonès de vetar els membres de JxCat

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha expressat aquest dimarts el “suport” del seu executiu “a la proposta que ha llançat el president de la Generalitat”, Pere Aragonès, sobre la delegació que representarà la Generalitat a la taula de diàleg. Aragonès ha designat una delegació encapçalada per ell i amb els consellers Vilagrà i Torrent, els dos d’ERC, a l’espera que Junts designi membres de l’executiu –i no representants del partit- per a la taula. Rodríguez ha afirmat que considera legitimada qualsevol taula designada pel president de la Generalitat i ha recordat que l’Estat mai ha contemplat cap altre format que el d’una reunió entre membres dels dos executius, sense altres representants polítics i socials.

La portaveu del govern espanyol ha aclarit alguns dels detalls que quedaven per conèixer del format de la reunió. Sánchez i Aragonès celebraran una reunió provada prèvia i després, segons fonts del govern espanyol, compareixeran davant els mitjans de comunicació. Previsiblement serà una declaració institucional per separat.

La reunió entre els dos presidents, segons el govern espanyol, ha de servir per acotar el terreny de les negociacions i l’agenda a abordar. És un inici que parteix pràcticament de zero pel fet –apunten aquestes fonts- que els dos governs que conformen aquesta taula de diàleg han canviat respecte als que es van reunir el febrer del 2020.

Després de les compareixences Sánchez i Aragonès obriran la taula de diàleg. Segons la Moncloa, es dirigiran a les delegacions per transmetre aquests principis rectors de la negociació als seus equips, que seran els que hauran d’abordar a fons les qüestions de l’agenda.

La part de l’executiu espanyol estarà coordinada pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i conformada també per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, la portaveu, Isabel Rodríguez, i Universitats, Manuel Castells.

El govern espanyol hi presentarà l’agenda del retrobament basada en els 46 apunts que els successius governs de la Generalitat han anat plantejant en els últims anys en les seves trobades amb els presidents espanyols. Fonts de l’executiu sostenen que s’ha treballat a fons cadascun dels punts que esperen abordar als grups de treball.

La Moncloa destaca que la decisió de Sánchez d’assistir a la trobada és una mostra de la determinació del president espanyol d’abordar la sortida del conflicte a Catalunya des del diàleg. Alerten, però, que aquesta serà una negociació llarga que no es resoldrà en una ni en dues reunions. La de demà, apunten, és l’inici

La portaveu del govern espanyol ha recordat en roda de premsa que el seu executiu concedeix la màxima importància a la cita. “El nostre país es troba en un moment crucial, Catalunya aporta el 20% del PIB i és necessari que participi d’aquesta recuperació”, i “creiem que aquest és el desig de la majoria dels catalans i que el govern d’Espanya els acompanyarà en aquest desig”.

Possible absència de Junts
Rodríguez ha expressat el “suport” absolut del seu executiu a la decisió de Pere Aragonès de designar de moment només representants d’ERC a la taula de diàleg a l’espera que Junts corregeixi la seva pretensió de situar a la taula representants de la formació política i no membres de l’executiu, com és el cas de Jordi Sànchez i Jordi Turull.

La portaveu del govern espanyol ha afirmat que el seu executiu mai ha contemplat cap altre marc que no sigui la reunió entre membres dels dos governs, no dels partits. Per això “donem suport a la proposta que acaba de llançar el president de la Generalitat”. Aragonès, ha dit Rodríguez, és la persona “legitimada” per designar la delegació.

Pel que fa a les diferències entre els dos governs que van culminar amb la retirada del projecte d’ampliació de l’Aeroport del Prat, Rodríguez ha apuntat que per ara no hi ha canvi de posicions. “No hi ha res més a afegir que lamentar que es trenquessin els treballs”, ha dit abans de recordar que aquesta inversió “necessita un gran consens”.

Font: Racó Català: Llegeix, pensa i opina – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *