Categories
ELNACIONAL.CAT

La llei catalana de lloguer fa disminuir un 42% l’oferta a Barcelona

Un any després de l’entrada en vigor de la llei catalana del lloguer -que limita els preus dels pisos-, l’oferta d’habitatges d’aquest tipus ha caigut un 42% a Barcelona, mentre que la baixada dels preus ha estat similar a la d’altres ciutats sense aquesta regulació.

Segons dades d’Idealista, els preus dels habitatges anunciats a la seva plataforma a Barcelona han caigut un 8,2% durant l’últim any, una xifra inferior a la de Madrid, on han baixat un 9,3% sense una llei que reguli el lloguer. En ampliar el rang temporal a dos anys, es comprova que Barcelona ha mantingut la tendència a la baixa iniciada el 2019, que es va accelerar durant 2020, en marcar un descens en els preus del 12%.

A Madrid ha disminuït més el preu

Per contra, a Madrid el descens s’ha produït principalment l’últim any, ja que la baixada registrada els últims 24 mesos és de només el 9,9%. Segons el portal immobiliari, la llei catalana de lloguer ha reduït l’oferta de pisos a Barcelona: el nombre d’habitatges que s’ofereixen a Idealista al començament de setembre -al voltant de 10.900- s’ha reduït un 42% enfront del parc disponible un any abans, quan el producte disponible es va duplicar a causa del confinament.

En fer aquesta comparativa enfront de les dades de la primera setmana de setembre de 2019, el romanent disponible actualment és un 13% superior al de llavors. Els habitatges per llogar disponibles s’han reduït els últims mesos en tots els grans mercats, segons la plataforma, però cap ha aconseguit els nivells de la capital catalana.

Mercat més reduït

En aquest sentit, Madrid també va duplicar la seva oferta el 2020, el romanent actual és un 22% més baix que fa un any, però encara és un 62% més elevat que al tancament de l’estiu de 2019. Altres exemples són Palma, que compta amb un 14% menys d’oferta que fa un any, però un 64% més que el 2019; i Sevilla, que té un 25% menys de lloguers disponibles, però un 59% més que fa 2 anys.

El portaveu d’Idealista, Francisco Iñareta, considera que la llei no ha funcionat com s’esperava i que ara els futurs inquilins tenen un mercat “molt més reduït”, la qual cosa “dificultarà encara més l’accés a un habitatge en lloguer”. Opina que la manera de garantir lloguer assequible és ampliant el parc d’habitatges, “com es va veure a la primavera i l’estiu de 2020, quan l’oferta va créixer de tal forma que va impactar de forma immediata en els preus de les grans ciutats, que van caure amb força”.

El principal problema que hi ha en el mercat de lloguer català, segons Idealista, és la reducció del parc disponible, la qual cosa provoca que la pressió de la demanda es dispari i sigui cada vegada més complicat llogar un habitatge. Al setembre de 2020 l’índex de demanda relativa -que elabora el portal mesurant el nombre de contactes que rep de mitjana cada anunci de lloguer- se situava en 1,7, mentre que durant la mateixa setmana de 2021 va superar la barrera del 4, arribant fins als 4,8, una xifra rècord.

 

Imatge principal: L’oferta del lloguer ha disminuït en els darrers mesos a Barcelona / ACN.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *