La justícia avala el cartell de Vox anti-MENA: “Legítima lluita ideològica”

L’Audiència Provincial de Madrid ha confirmat l’arxivament del cas obert pel cartell electoral de Vox sobre els MENA, un assumpte que emmarca en “la llegítima lluita ideològica-partidista” en el context d’unes eleccions i interpreta com “un missatge electoral”.

La secció segona de l’Audiència ha desestimat els recursos formulats per la Fiscalia, l’Associació Ciutadana Progressista ‘Progressa’, el PSOE, Podemos, Izquierda Unida i la coalició electoral d’Unidas Podemos contra la decisió d’una jutgessa de Madrid d’arxivar el cas en no veure indicis de delicte d’odi.

“Excés verbal”

El tribunal arxiva així el cas en una resolució en la qual afirma que l’assumpte s’incardina en “la legítima lluita ideològica-partidista en el marc d’una contesa electoral on constitueix una màxima de l’experiència els excessos verbals que es cometen per uns i altres actors polítics“, i afegeix que el cartell objecte de controvèrsia ha “d’interpretar-se com un missatge electoral dirigit a un col·lectiu molt més nombrós que el dels menes”.

Al cartell de Vox, exposat en una estació de Rodalies de Madrid, es veia en un costat a una anciana i en un altre a un jove migrant amb el text “Un mena 4.700 euros al mes, la teva àvia 426 euros de pensió/mes” amb el lema “Protegeix Madrid, vota segur”.

La resolució assenyala que l’objectiu de Vox amb aquest missatge no era un altre sinó el d'”exposar unes idees d’una forma visual i d’indubtable impacte… en el que es destaca la importància de la seguretat dels ciutadans en general i la protecció econòmica dels grans”.

Sobre la consideració com a possible delicte d’odi, cita una sentència en la qual se subratlla que “no tot missatge inacceptable o que ocasioni el rebuig de la immensa majoria de la ciutadania ha de ser tractat com a delicte”.

Ignora la jurisprudència del TEDH

Així, el tribunal de l’Audiència de Madrid, que ja es va pronunciar en aquest mateix sentit en una interlocutòria del passat 1 de juliol, exposa que el delicte d’odi és “circumstancial”, per la qual cosa ha de ser interpretat “en el seu context”. “No pot ser un mer transgressor de la llibertat d’expressió”, afegeix.

En aquest sentit, assegura que desestima els diversos recursos d’apel·lació amb el suport de la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i altres audiències provincials.

Malgrat reconèixer que es tracta d’un missatge en contra del col·lectiu de menors estrangers no acompanyats, afirma que no només està dirigit a ells, sinó que també és un missatge electoral que apel·la els pensionistes.

Vox: “És una veritat”

Després de conèixer la decisió, el portaveu nacional del partit, Jorge Buxadé, ha ratificat “sense cap excés verbal” les dades contingudes al polèmic cartell sobre la despesa dels menors no acompanyats i les pensions que cobren vidus i jubilats.

El cert és que és una veritat” i “un fet indiscutible“, ha recalcat Buxadé, qui ha acusat l’esquerra d’haver recorregut a la “mentida, l’engany, la injúria i la calúmnia” per atacar Vox amb aquest assumpte.

 

Imatge principal: el cartell de Vox contra els MENA / Foto: Europa Press

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *