Categories
ELNACIONAL.CAT

La incidència de la Covid i la pressió hospitalària segueixen a la baixa

Aquest dilluns es va permetre l’obertura dels centres comercials i també certa flexibilització en algunes de les mesures per controlar l’expansió del virus, els indicadors de la Covid-19 denoten un estancament i una baixada molt lenta. Després d’uns dies on l’Rt pujava, ara fa uns dies que està en un descens molt lent, els nous contagis, però, pugen. Ara bé, cal ressaltar que es ve d’un cap de setmana que es fan menys tests. La situació als hospitals és l’indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l’UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Molt a poc a poc, la pressió es va alleugerint. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d’ahir. Salut n’ha notificat un total de 1.697 (81 més). El pic d’ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener amb 3.038. Els pacients d’UCI continuen per sota de la barrera dels 550, i passen dels 533 als 525, 11 menys. 

El risc de rebrot es troba en 230 punts, 10 menys que ahir. Per trobar una dada similar, on el risc de rebrot se situés als 200 punts, cal anar fins al 16 de desembre (274). Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l’Rt o índex de contagi es troba en 0,94, i baixa 0,02. És a dir, cada 100 persones en contagien 94, una dada si més no preocupant. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l’Rt per sota d’1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 251,51 per cada 100.000 habitants, també a la baixa.

Nous contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 1.375, ahir se’n van notificar 738, diumenge 960, dissabte 1.705 i divendres 1.777. Cal tenir en compte, però, que els caps de setmana es fan menys tests de detecció del virus. A més, s’ha d’insistir, però, en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d’infectats des de l’inici de la pandèmia és de 558.818.

L’índex de positivitat se situa al 5,07​%, una xifra superior ja al 5%. Aquest límit del 5% el fixa l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre els dies 30 de gener i 5 de febrer, aquest percentatge era del 5,80. Entre el 6 i el 12 del mateix mes baixava significativament, fins al 4,29. 

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març puja fins a les 20.716 víctimes mortals. En les últimes hores se n’han notificat vint-i-dos. La dada significativa, però, va ser la dada de morts notificats aquest gener: 2.136. Aquest passat mes de febrer se’n van notificar 1.390. El mes de desembre se’n van comunicar 1.128 i el mes de novembre en van ser 1.778.

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dimarts les dades en donen un total de 467.435. En les últimes 24 hores s’han vacunat 6.769 mentre que aquest dissabte se’n van notificar 748, dissabte 31.102 persones, i divendres 63.785. Unes 191.073 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (564 en les últimes 24 hores). Precisament, l‘efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s’ha demostrat ja a les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari. Així, tal com va avançar fa uns dies ElNacional.cat, es consolida una reducció del 50% de la mortalitat a les residències. En total, un 2,8% de la població de Catalunya està vacunada completament, amb dues dosis. 

El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta.

Imatge principal: membre del personal sanitari fa un test de detecció del coronavirus / Efe

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: