La Covid-19 segueix sota control amb el 40% de la població vacunada

La Covid-19 està sota control i el 40% de la població ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna. Les dades epidemiològiques mostren una estabilització de la pandèmia, amb els indicadors a la baixa cada dia que passa, mentre que la pressió hospitalària segueix alleugerint-se, amb altes tant de pacients ingressats en planta com a les unitats de cures intensives. La Covid, però, continua provocant morts a Catalunya, cinc més segons ha informat aquest dimecres el Departament de Salut.

 

El risc de rebrot es manté per sota de 100 un dia més i se situa en 89 punts, mentre que el risc de contagi (Rt), també baixa fins als 0,94 punts. Les autoritats sanitàries sostenen que cal tenir l’Rt per sota de l’1 per mantenir controlada la transmissió de la Covid. Quan a la incidència acumulada els últims 14 dies és de 99,44 per cada 100.000 habitants, una dada que puja lleugerament.

Un dia més, Salut informa de nous contagis per Covid. En les darreres 24 hores s’han sumat 1.229 casos nous, una xifra sensiblement superior a les de les jornades anteriors, relatives al cap de setmana. Dimarts es va informar de 567 contagis i dilluns de 233. Des del març del 2020 s’han comptabilitzat 691.216 casos a Catalunya. La taxa de positivitat de les proves PCR i test d’antígens es manté i se situa en el 3,32%. Fa una setmana era del 3.94%.

Les UCI, per sota de 200

Millora un dia més la situació als hospitals, on per primer cop en vuit mesos, l’ocupació a les UCI està per sota de 200. Segons Salut hi ha 197 malalts crítics ingressats a les unitats de cures intensives, cinc menys que el recompte anterior. Estem molt lluny dels 731 que hi havia a principis del febrer. En total, els hospitals atenen 582 malalts de Covid, quatre menys.

Quant a la mortalitat, la xifra total de víctimes des de l’inici de la pandèmia és de 22.213. En les últimes hores s’han notificat cinc defuncions més. Dimarts no es va informar de cap víctima mortal, com també va passar aquest diumenge. Ja són quatre els dies en què no s’ha registrat cap mort per coronavirus a tot Catalunya. El dia 27 de maig i el 5 de juliol tampoc no se’n van notificar.

Vacunació

En paral·lel, la campanya de vacunació avança i el 39,8% de la població ja ha rebut almenys una dosi. Fins a 3.122.314 persones han estat vacunats en primera dosi (38.769 en les darreres 24 hores) i 1.735.405 en segona (42.562). Ja són 1.851.029 les que estan vacunades amb la pauta completa, 61.094 més que en el recompte anterior.

Aquesta setmana ha començat la vacunació de la franja d’edat entre els 45 i els 49 anys. Un 16,9% ja han rebut la primera dosi. A la franja entre 50 i 69 anys, el 70% ja ha rebut la primera dosi, el 27% ja té la pauta completa.

Certificat Covid-19

Ara que ja està avançada la campanya de vacunació, el Departament de Salut ja ha començat a expedir el certificat digital de la Covid-19, el passaport necessari per desplaçar-se a altres països i que serà obligatori a partir de l’1 de juliol. Els catalans, així, ja poden accedir a la web de la Meva Salut i descarregar-se el Certificat Covid digital.

Aquest passaport sanitari, tant en la seva versió electrònica com en paper, conté un codi QR amb signatura digital que acredita si el seu titular ha rebut alguna de les vacunes autoritzades, s’ha recuperat de la malaltia o s’ha fet una prova validada per la UE amb resultat negatiu. El desplegament del certificat serà progressiu i s’aniran afegint funcionalitats a mesura que ho determini la UE.

Durant els primers dies el certificat estarà accessible en versió digital i s’obtindrà a través de la web de la Meva Salut i pròximament estarà també disponible en les aplicacions mòbils i en altres formats. Malgrat que el certificat Covid digital ja permet usar-ho de forma immediata,  s’està pendent l’aprovació del seu reglament en el Diari Oficial de la Unió Europea i de com serà la seva aplicació per part dels estats membres. El certificat, que té una durada de 12 mesos, ha estat aprovat aquest matí pel Parlament Europeu. 

 

Imatge principal, un sanitari prepara una dosi de la vacuan AstraZeneca, que s’està administrant als treballadors essencials que es van vacunar en primera dosi fa tres mesos / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *