La contaminació pot predisposar a la hipertensió en l’edat adulta

La hipertensió arterial, segons l’OMS, és un trastorn en el qual els vasos sanguinis tenen una tensió persistentment alta, la qual cosa pot fer-los malbé. Cada vegada que el cor batega, bomba sang als vasos, que porten la sang a totes les parts del cos. La tensió arterial és la força que exerceix la sang contra les parets de les artèries en ser bombada pel cor.

Com més alta és la tensió, més esforç ha de realitzar el cor per bombar. La tensió arterial normal en adults és de 120 mm Hg quan el cor batega (tensió sistòlica) i de 80 mm Hg quan el cor es relaxa (tensió diastòlica).

La majoria de les persones amb hipertensió no mostra cap símptoma; per això se’l coneix com l’assassí silenciós. A vegades, la hipertensió causa símptomes com a mal de cap, dificultat respiratòria, vertígens, dolor toràcic, palpitacions del cor i hemorràgies nasals, però no sempre. És molt perillosa perquè com més alta és la tensió arterial, major és el risc de dany al cor i als vasos sanguinis d’òrgans principals com el cervell i els ronyons. La hipertensió és la causa prevenible més important de malalties i accidents cardiovasculars del món.

Una metaanàlisi de 14 estudis de contaminació de l’aire de tot el món ha conclòs que l’exposició a alts nivells de contaminants de l’aire durant la infantesa augmenta la probabilitat d’hipertensió arterial en nens i adolescents, i el seu risc d’hipertensió arterial en l’edat adulta. L’estudi apareix en un número especial sobre la contaminació de l’aire a la Revista de l’Associació Nord-Americana del Cor.

Noies adolescentsLa investigació ha estudiat l’efecte de la contaminació en nens i adolescents

L’estudi

Aquesta revisió sistemàtica va reunir informació de 14 estudis centrats en l’associació entre la contaminació de l’aire i la pressió arterial en els joves. La gran anàlisi va incloure dades de més de 350.000 nens i adolescents (edats mitjanes de 5,4 a 12,7 anys).

“La nostra anàlisi és la primera a examinar de prop investigacions prèvies per avaluar tant la qualitat com la magnitud de les associacions entre la contaminació de l’aire i els valors de pressió arterial entre nens i adolescents”, afirma l’autor principal de l’estudi, Yao Lu, professor del Centre d’Investigació Clínica del Third Xiangya Hospital de la Central South University a Changsha, la Xina apunta que les conclusions proporcionen evidència d’una associació positiva entre l’exposició a curt i llarg termini a certs contaminants ambientals de l’aire i la pressió arterial en nens i adolescents.

La conclusió és que una exposició a curt termini a PM10 es va associar significativament amb la pressió arterial sistòlica elevada en els joves. Els períodes d’exposició prolongada a PM2,5, PM10 i diòxid de nitrogen també es van associar amb nivells elevats de pressió arterial sistòlica. Els nivells més alts de pressió arterial diastòlica es van associar amb l’exposició a llarg termini a PM2.5 i PM10. “Per reduir l’impacte de la contaminació ambiental sobre la pressió arterial en nens i adolescents, s’han de fer esforços per reduir la seva exposició a contaminants ambientals”, assegura Lu.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *