Categories
ELNACIONAL.CAT

Josefina Castellví i Arcadi Oliveres, Medalla d’Or de la Generalitat

L’oceanògrafa Josefina Castellví i l’economista Arcadi Oliveres, a títol pòstum, han rebut aquest dijous la Medalla d’Or de la Generalitat, la màxima distinció que una persona pot rebre a Catalunya.

El president del Govern, Pere Aragonès, ha estat l’encarregat de lliurar els reconeixements a familiars dels homenatjats, en un acte celebrat al Vendrell. “Són referents per al conjunt de la societat. Deixen un llegat ètic, moral i sobretot humà. Ells han de ser els referents del país”, ha manifestat.

 

Pere Aragonès lliurant la Medalla d’Or de la Generalitat a Bernat Oliveres, fill d’Arcadi Oliveres / ACN

 

La cerimònia s’ha emmarcat en els actes de la Diada i s’ha celebrat al barri de Sant Salvador on va viure Pau Casals, en commemoració del cinquantè aniversari de l’himne de les Nacions Unides compost pel violoncel·lista vendrellenc.

L’acte

L’acte s’ha iniciat amb la hissada de la senyera per part de la formació de la guàrdia d’honor del Cos de Mossos d’Esquadra i la interpretació d’El cant de la Senyera, a càrrec del Cor Zóngora del Vendrell.

 

El Cor Zòngora del Vendrell durant la hissada de la Senyera, a l’inici de l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat / ACN

 

A continuació, la periodista Núria Jar, especialitzada en ciència i salut, ha pronunciat unes paraules sobre els guardonats. Tot seguit, el president ha lliurat medalles i, finalment, la cantant Marina Rossell interpretarà l’Himne Nacional de Catalunya, acompanyada al piano per Xavi Lloses.

 

Marina Rossell durant la interpretació dels Segadors en l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat / ACN

 

Per un costat, segons van expressar en un comunicat, amb la concessió de la Medalla d’Or a Arcadi Oliveres la Generalitat ha volgut honorar “un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània”.

Per l’altre, amb la distinció a Josefina Castellví es “vol honorar una de les pioneres de la investigació científica a Catalunya” que, “amb la seva trajectòria i el seu talent, ha obert el camí a moltes dones científiques, fet que –conjuntament amb el seu prestigi i projecció internacional– la situen com un autèntic referent per a les noves generacions de científics”.

 

La Medalla d’Or de la Generalitat

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. L’any passat, la Generalitat va atorgar la Medalla d’Or a la mestra i pedagoga Teresa Codina i al cantautor Lluís Llach.

 

Imatge principal: Pere Aragonès i Maria Jesús Guinea Castellví, en l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat / ACN

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *