Jordi Cuixart, el primer a recórrer la condemna al Tribunal de Drets Humans

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha presentat recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg per la sentència del Suprem. Es tracta del primer pres polític en recòrrer a la justícia europea després que el Tribunal Constitucional rebutgés el seu recurs.

L’advocat de Cuixart, Benet Salellas, ha explicat que s’ha registrat en català, acompanyat de la documentació essencial per a la seva admissió: una seixantena d’informes que ocupen un total de 2.009 pàgines. Entre els documents que s’adjunten hi ha tots els pronunciaments d’organismes internacionals que, al llarg dels més de 3 anys i mig de presó del president d’Òmnium, han denunciat la seva situació i n’han demanat l’alliberament, així com també les resolucions dictades per altres tribunals europeus.

 De fet, el propi Cuixart assegurava dimarts a Twitter que el següent pas seria aquest. “Ni un pas enrere i ens veiem a Estrasburg!”, piulava.

Òmnium, que no ha volgut donar més detalls que els que aporta a la nota, assegura que explicarà el contingut d’aquest recurs en una roda de premsa dimarts vinent.

Imatge: Sergi Alcázar

Turull i Rull, a punt

D’altra banda, Jordi Turull i Josep Rull preveu presentar les demandes al Tribunal Europeu de Drets Humans a mitjans de juny. Així ho ha assegurat el seu advocat, Jordi Pina, que ja té el vistiplau de Turull a un esborrany del text, i que preveu presentar-lo al mateix temps que el de Rull perquè seran molt semblants.

Pina ha explicat que la demanda a Estrasburg de Turull està “molt avançada” i que els arguments no variaran en funció de si hi ha o no indults. Un cop té l’aval de Turull, Pina ha explicat que el text s’acabarà de consensuar amb les defenses dels altres presos, perquè “és una cosa que els afecta a tots”.

Una part important dels arguments que s’utilitzaran, segons ha explicat Pina, es basaran en els vots particulars emesos pels magistrats del TC, Juan Antonio Xiol i Maria Luisa Balaguer, que van considerar “desproporcionades” les penes pel ‘procés’. “Que dos magistrats del TC s’alineïn amb la tesi de la defensa és un fet molt important de cara al TEDH”, ha dit.

El pròxim: Jordi Sànchez

Pina també ha explicat que, segons el calendari previst pel TC, el següent pres que hauria de tenir sentència és Jordi Sànchez. De fet, creu que ja l’hauria de tenir. “No sé què està passant, però triga més del que tocava, en condicions normals hauria d’estar feta al maig”, ha assegurat.

Imatge principal: El president d’Òmnium, Jordi Cuixart / Europa Press

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *