Joan II empenyora el Rosselló i la Cerdanya

Tal dia com avui de l’any 1462, fa 559 anys, a Baiona (País Basc francès), en el context de la Primera Revolució Remença (1462-1472) els representants diplomàtics de Joan II, comte-rei de la Corona catalanoaragonesa, i de Lluís XI, rei de la monarquia francesa, signaven el Tractat de Baiona. En aquell tractat es documentava un préstec de Lluís XI a Joan II de 200.000 escuts d’or, per a fer front a les despeses del conflicte civil que acabava d’esclatar a Catalunya, i que enfrontava la corona i els remences per una banda; i les oligarquies terratinents feudals, per l’altra.  En garantia de la devolució d’aquell préstec, Joan II va empenyorar els comtats del Rosselló i de la Cerdanya.

La Revolució Remença era la culminació d’una llarga crisi iniciada amb la pesta negra (1348-1351). Els efectes devastadors d’aquella pandèmia havien deixat dotzenes de masos sense ocupació. Els barons feudals terratinents, lluny d’estimular la recolonització i reactivar la producció, havien sotmès la pagesia de remença (els agricultors llogaters) supervivent a condicions encara més feixugues, que els havien col·locat, pràcticament, en una situació d’esclavitud. L’estament de la corona havia pres partit per la causa remença perquè hi havia vist la possibilitat d’erosionar el poder de la noblesa i de l’Església -i, per tant, del règim feudal- i avançar cap a un model absolutista.

Quan les institucions del país (governades per les oligarquies terratinents) van tenir coneixement del tractat i de les condicions van cridar a una revolta general; i el que, fins llavors era un conflicte social, va esdevenir una guerra civil. Durant la possessió francesa del Rosselló i la Cerdanya (1462-1493), la població nord-catalana es va rebel·lar constantment, i la monarquia francesa va haver d’esmerçar una quantitat ingent de recursos per a mantenir el domini sobre el territori. Finalment, el 1493, -tot i que el préstec no havia estat retornat- Ferran II i Carles VII (fills, respectivament, de Joan II i de Lluís XI), signaven a Barcelona la reversió d’aquell tractat.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *