Joan Carles I va regalar un milió de dòlars a Suárez després de la seva dimissió

Ja sabem on van anar a parar part dels fons que Joan Carles I va rebre de l’Aràbia Saudita per “finançar la Transició”, un altre dels escàndols de l’emèrit que ha sortit a la llum més recentment. Segons revela l’arxiu personal d’Emilio Alonso Manglano, director del Cesid (l’actual CNI), Joan Carles li va confessar el 1989 haver donat un milió de dòlars a Adolfo Suárez després de la seva dimissió com a president del govern espanyol. Així li va explicar l’excap d’estat en una audiència privada a la Zarzuela fa més de 30 anys, segons explica ara el diari ABC. 

Adolfo Suárez en una imatge d’arxiu / ACN 

Aquesta conversa forma part d’El jefe de los espías, biografia de Manglano, a qui, segons el seu relat, Joan Carles I li va dir que “El rei d’Aràbia Saudita em va donar 36 milions de dòlars per a la Transició”. Després, el monarca li va especificar a qui va regalar part d’aquests diners: “Quan va marxar Adolfo Suárez, li va donar un milió per a ell”. 

Va fer-lo duc 

Deu anys abans d’aquesta confessió, també en una audiència a la residència del rei, Joan Carles I, dolgut amb Suárez perquè es negava a retirar-se de la política, va confessar a Marlango que li havia ofert fins a un milió d’euros per quan deixes de ser president del govern. “No ho sap ningú”, recull l’ex cap del Centre Superior d’Informació de la Defensa. El 1995, el monarca va confirmar que li havia fet entrega d’aquests diners. 

“Si em fan duc, no em ficaré en política” va dir-li en alguna ocasió el líder d’UCD al Rei, que havia explicat a Marlango, enmig de la crisi per la successió de Suárez que va generar una important inestabilitat política a l’estat els anys 80, que estava “disposat a neutralitzar-lo”. Tal com recorda l’ABC, Suárez va anunciar la seva dimissió el 29 de gener de 1981. No havia passat un mes, que Joan Carles li va concedir el ducat. Podria ser llavors quan Joan Carles li va fer entrega d’aquest milió d’euros, “quan Suárez se’n va anar”, però en realitat, l’expresident no va abandonar la política. Després de dimitir i deixar UCD va fundar el Centre Democràtic i Social. 

Crèdit de 50 milions sense interès 

En aquesta audiència entre Joan Carles i Emilio Alonso Manglano, el monarca no només li va explicar que havia rebut fins a 36 milions de dòlars de part del rei Saudita i que en va donar un d’aquests a Suárez després de retirar-se. També va parlar-li dels crèdits a interès zero: “El rei saudita li va concedir un crèdit de 50 milions de dòlars. Se’n van retenir uns 30 al banc, la resta a invertir. Guanys de 18 milions de dòlars. Ara li han renovat 30 milions en les mateixes condicions”, explica qui va ser cap del Cesid.

Els “Papeles de Manglano” 

Des de principis d’octubre, L’ABC publica els anomenats Papeles de Manglano, una sèrie de reportatges que resumeixen i endrecen centenars de documents i agendes d’Emilio Alonso Manglano. Entre les revelacions més importants, a banda dels 36 milions del rei saudita a l’espanyol, destaca que l’actual ministra de Defensa, Margarita Robles, quan era la segona del ministre Belloch a Interior, s’encarregava de portar diners en metàl·lic a la Casa Reial “per no deixar rastre”. 

També que el general Alfonso Armada, un dels impulsors del cop d’estat del 23-F, va intentar sense èxit aconseguir el vistiplau de Joan Carles I per assaltar el Congrés. Dos mesos abans, Armada ja hauria advertit al llavors cap d’Estat que l’exèrcit no li era lleial i s’havia ofert per arreglar aquesta situació: “Jo ho puc arreglar. Tinc prestigi i conec molta gent”. 

A la imatge principal, el rei Joan Carles I al Congrés dels Diputats / Europa Press 

 

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *