Inèdit: L’islamisme s’estavella a les eleccions marroquines

La cúpula de l’islamista Partit Justícia i Desenvolupament (PJD) ha presentat avui la dimissió en ple, després de la patacada electoral que va patir ahir dijous a les eleccions legislatives del Marroc. Els marroquins van fer un vot de càstig als islamistes després d’una dècada al capdavant del govern, i van donar la victòria a un partit centrista.

El líder del PJD i president de govern sortint, Saadedín Otmani, ha presentat la dimissió de la presidència del partit, com també han hagut de fer la resta de membres de l’executiva. I ha convocat una reunió extraordinària el pròxim 18 de setembre per “avaluar les eleccions i prendre les decisions adequades”.

Amb un 96% de vots escrutats, els islamistes han perdut el 90% dels escons i han obtingut només 12 diputats d’un total de 395 (en contrast amb els 125 de la legislatura anterior). Han quedat desbancats pel seu soci de govern, la centrista Agrupació Nacional d’Independents (RNI, en les seves sigles en francès), que ha aconseguit 97 escons.

A més de perdre els feus electorals, ni tan sols el mateix president del Govern sortint ha aconseguit guanyar un escó a Rabat, on s’havia presentat. La desfeta és absoluta.

En una declaració a la premsa llegida pel vicesecretari del PJD, Slimane El Amrani, el partit ha qualificat d'”incomprensibles i il·lògics” els resultats perquè consideren que no reflecteixen el veritable mapa polític de país i el pes del partit integrista en l’escenari polític. Però malgrat les denúncies dels islamistes, els analistes coincideixen que la derrota del PJD té a veure amb un vot de càstig dels marroquins per la seva mala gestió econòmica i social durant la passada dècada i la pèrdua de carisma del partit.

El professor universitari de Dret Constitucional Ahmed El Buz creu que els islamistes “són conscients el càstig popular” que han patit, encara que no ho hagin reconegut de forma explícita des del primer moment, i ha qualificat la derrota de “col·lapse excepcional” d’un partit gran. Buz creu que el principal factor del desastre del PJD és la incoherència entre el discurs del partit i la seva acció. Com a exemple, cita que mentre expressava el seu suport a la causa palestina, no va posar cap impediment a la normalització de les relacions amb Israel impulsada pel rei, Mohamed VI, i si bé prometia lluitar contra la corrupció, no va impulsar cap mesura concreta en aquest sentit. Alhora es van decretar una sèrie de mesures impopulars que van afectar la classe mitjana, la principal font de vot dels islamistes al Marroc, com la pujada de preu dels combustibles, segons ha explicat Buz a l’agència Efe.

Els guanyadors, els centristes
 

 

El RNI, gran vencedor dels comicis, ha celebrat els resultats, que el seu líder, el multimilionari Aziz Ajanuch, ha descrit com una “expressió clara de la voluntat per al canvi”. Ajanuch ha agraït als marroquins la confiança que han dipositat en el partit i ha subratllat que la seva voluntat no és “combatre a cap corrent polític”, en al·lusió velada als islamistes.

Després del partit centrista, ha quedat el Partit Autenticitat i Modernitat (PAM, liberal), amb 82 escons, i el partit nacionalista Istiqlal amb 78 escons. S’espera que el Ministeri d’Interior anunciï en les pròximes hores els resultats definitius d’aquestes legislatives, a més de donar els resultats de les eleccions municipals i regionals, que previsiblement confirmaran la patacada dels islamistes marroquins.

A la fotografia principal, el guanyador de les eleccions marroquines, Aziz Ajanuch

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *