La implementació de l’acord d’associació, el manteniment de la identitat andorrana en un món cada cop més globalitzat i accedir a fons de finançament internacional. Aquests són els principals reptes que ha d’afrontar Andorra en matèria de relacions internacionals i, també, pel que fa al seu desenclavament. Aquests tres, i altres, han estat identificats pels participants en la taula de la iniciativa ‘Reptes de futur’ que aborda aquest àmbit.
Dels cinc espais de reflexió plantejats en la iniciativa, el de les Relacions Internacionals i el desenclavament físic ha estat el primer a tancar la segona fase del procés: la que comporta identificar les problemàtiques que ha d’afrontar el país i valorar quin és el seu grau de prioritat. A partir d’aquesta tasca, s’ha d’afrontar les dues darreres parts del treball: l’exploració de solucions i apuntar quines són les conclusions de les taules.
Els integrants del grup de treball també consideren problemàtiques claus el mateniment de la identitat andorrana en un context global i la necessitat de posar en valor els aspectes més positius del model de país
Al llarg de les dues sessions, els participants, entre els quals destaquen l’exministra Eva Descarrega; la síndica general, Roger Suñé; el fins ara ministre d’Ordenament Territorial i ara de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres; o el director del gabinet del Copríncep francès, Pascal Escade; han identificat fins a dinou problemàtiques, amb més o menys consens. Quatre d’elles, però, són compartides per tots els integrants de la taula de treball.
La primera, la implementació de l’acord d’associació i, en especial, si Andorra serà capaç d’adaptar-se als compromisos contrets, sobretot pel que fa a l’estructura administrativa necessària. En aquest sentit, aquest repte també es veu com el de més elevada prioritat.
També hi ha consens en un altre punt: com es podrà mantenir la identitat andorrana un context global. En aquest cas, el grua de prioritat -en una escala d’1 (baix) a 3 (alt)- és situat pels participants a la taula en un 2,5. Tots els integrants del grup de treball coincideixen, a més, a apuntat l’accés al finançament internacional, especialment pel que fa a l’hora d’afrontar projectes específics o situacions d’emergència, com una altra problemàtica prioritària (2,38) per afrontar, així com en la necessitat de “continuar posant en valor aspectes més positius del model andorrà” (2,25).
Altres reptes que aconsegueixen un important consens dels participants en la taula de treball és la necessitat de desenclavar Andorra “de manera sostenible i equilibrada” i reforçar la cooperació fiscal internacional. També es considera clau (3 de cada 4 dels integrants del grup així ho assenyalen) continuar trencant tòpics falsos sobre la imatge del país.
Els membres de la taula també han posat sobre la taula altres problemàtiques a abordar com ara la “poca proactivitat en la legislació per a aprofitar les oportunitats de les tendències internacionals”, la capacitat administrativa limitada” a l’hora de desplegar acords adoptats en el marc de les relacions exteriors o les mancances en les infraestructures aeroportuàries.