Hi ha llibertat religiosa a Catalunya? Aquest és l’espai que ho analitza

Hi ha llibertat religiosa a Catalunya? Qui ho analitza? Se’n fa algun seguiment? Algunes d’aquestes respostes són les que vol donar la nova Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència de la Direcció General d’Afers Religiosos i la Universitat Ramon Llull, constituïda a partir de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.

“Volem vetllar perquè no hi hagi discriminació per motius religiosos. Volem visibilitzar les minories religioses i veure quines són les seves necessitats”. Amb aquestes paraules ha definit la directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Míriam Díez, durant la presentació de la Càtedra, que ha recollit el portal Catalunya Cristiana. “La recollida de dades és essencial i la difusió és vital”

El treball d’aquesta Càtedra, segons el comunicat que han facilitat, inclou tres àmbits: llibertat religiosa i de consciència, el fet religiós a Catalunya i la difusió, comunicació i accés a les dades obertes. Actualment, la Càtedra està treballant en un informe bianual (2020-2021) sobre la llibertat religiosa i de consciència que analitza el grau de reconeixement, protecció i compliment d’aquest dret humà.

Pròximes activitats de la Càtedra

A l’horitzó, la Càtedra ja té les primeres activitats programades. Ara per ara, té entre mans un mapa interactiu, premis per promoure la recerca i l’interès entre els estudiants, formació en verificació de dades i participació en congressos i conferències internacionals. Precisament, ja hi ha programat un congrés internacional sobre llibertat religiosa i de consciència (2 i 3 de juny del 2022).

Els objectius del congrés

El congrés de juny té diversos objectius. Entre ells, destaca el de presentar els resultats preliminars de l’informe elaborat sobre la situació catalana, informes sobre la situació espanyola, europea i mundial per part de responsables d’institucions públiques i privades internacionals que treballen en la matèria i presentar bones pràctiques internacionals en gestió de la diversitat religiosa i promoció de la llibertat religiosa i de consciència.

Així també està previst que es puguin presentar i analitzar els estàndards internacionals de valoració de l’exercici del dret a la llibertat religiosa i de consciència i de prevenció de les seves vulneracions. També està previst que es creï debat d’experts i responsables d’entitats internacionals sobre la situació internacional i tendències de la llibertat religiosa i de consciència, així com sobre metodologies, categories i indicadors d’anàlisi de la realitat de la llibertat religiosa.

L’equip de la Càtedra

L’equip de la Càtedra està format per la doctora Míriam Díez Bosch, el doctor Mark Jeffrey, el doctor Francesc-Xavier Marín, el doctor Òscar Mateos, el doctor Josep Lluís Micó-Sanz, la doctora Maria del Mar Rosàs, la doctora Alba Sabaté,
la doctora Sandra Vilajoana, Paula Martí, Verónica Israel, Valentina Laferrara, Xavier Memba, Sílvia Pascual. Tots ells són professors i recercadors de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, de les disciplines de filosofia, teologia, sociologia i comunicació.

 

 

 

Imatge principal: símbols religiosos penjats en una paret / Unsplash

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *