Govern admet que l’augment de la cotització a la CASS “és ineludible” i cal fixar com i quan es fa

El ministre de Finances i portaveu de Govern, Eric Jover, ha reconegut que “l’increment de les cotitzacions de la CASS és ineludible en el mitjà termini”. El que cal determinar és “el ritme” d’aquest augment. És a dir, com i quan es fa. Jover també ha admès que l’executiu està treballant en la recerca de mesures financeres per poder augmentar el nivell de reserves de l’Estat fora d’Andorra seguint les recomanacions del Fons Monetari Internacional (FMI).

Jover ha rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer aquesta tarda de divendres. És el primer membre de Govern que és vacunat amb el vaccí de la farmacèutica americana. El titular de Finances, que ha recordat que ell ja va passar la Covid amb símptomes força lleus, ha mostrat la seva satisfacció perquè “la vacuna és l’element més efectiu que tenim” contra el virus i que serveix per autoprotegir-se però, també, per protegir la família i les amistats i estalviar-los “una malaltia greu o que fins i tot pot comportar la mort”.

El titular de Finances, que s’ha vacunat aquesta tarda, s’ha “felicitat” per “l’entrada de Trini Marín (al Govern), que com a escaldenc conec i com a company ja sé de les seves capacitats”

El portaveu governamental ha agraït la tasca feta per la sortint ministra de Turisme Verònica Canals i s’ha “felicitat” per “l’entrada de Trini Marín, que com a escaldenc conec i com a company ja sé de les seves capacitats”. Preguntat després sobre la necessitat detectada per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i tornada a explicitar aquest divendres per dos dels seus capitostos com Albert Font i Jordi Cinca, Jover ha admès que l’increment de cotització hi haurà de ser encara que el manteniment de la sostenibilitat de la Seguretat Social “no tot passa” per aquesta puja sinó que “hi haurà altres palanques”.

Eric Jover ha ressaltat la proposta d’acord dels grups parlamentaris de la majoria per crear un grup de treball transversal i en què el ministeri de Finances també hi serà representat per avaluar mesures efectives per ajudar al garantir la sostenibilitat del sistema de cobertura sanitària. Ha remarcat el ministre que hi ha un calendari “ambiciós” però alhora deslligat de qualsevol incidència pressupostària perquè un eventual increment de la cotització es pot fer òbviament modificant la llei de la CASS.

Jover ha reconegut que no podia respondre quan caldrà imposar l’augment de la cotització. Justament, s’ha de valorar d’introduir “increments progressius perquè sigui el menys traumàtics” per a tots els actors que componen el teixit socioeconòmic del Principat. Però que evidentment serà inevitable. De fet, fins i tot s’hauria exposat a l’FMI el compromís polític del Govern de procedir a una reforma del model de la Seguretat Social.

Informe FMI

El titular de Finances ha assegurat que en el seu primer informe sobre Andorra, l’FMI no aprova l’increment de la cotització sinó que el que beneeix és la voluntat política governamental de voler afrontar la reforma sense deixar “els deures per a la darrera hora”, sense “entrar a valorar” paràmetres numèrics. En canvi, l’organisme financer internacional sí que estableix paràmetres clars sobre les reserves o garanties que l’Estat andorrà hauria de tenir fora del país.

Jordi Cinca

Relacionat

L’informe considera que dites garanties haurien d’equivaldre al 12% del PIB, és a dir, uns 275 milions, quan hores d’ara són del 2%, l’equivalent al cost d’adhesió del Principat a l’FMI. “Tradicionalment totes les reserves de l’Estat han estat internes” i l’FMI ve a dir que “seria un risc que totes les reserves siguin a nivell nacional”. Per tal de “millorar la nostra resiliència” s’haurien de diversificar aquestes reserves i constituir-ne fora “sense partit del zero absolut perquè remarca que ja tenim un 2%” gràcies a l’accés a l’FMI, que Jover ha tornat a destacar.

“Tradicionalment totes les reserves de l’Estat han estat internes” i l’FMI ve a dir que “seria un risc que totes les reserves siguin a nivell nacional”

El ministre ha tornat a llançar un petit dard enverinat als crítics recordant que “sense cost afegit” i pel ‘simple fet’ d’adherir-se a la institució internacional s’ha guanyat capacitat de resiliència però s’està treballant en la cerca de mesures financeres per poder constituir noves garanties internacionals. Jover ha preferit no donar detalls de per on van els trets però sí que ha descartat una de les possibilitats que el mateix FMI oferia: fer una emissió de deute internacional que servís simplement com a garantia forana.

El ministre no ha donat cap pista més enllà de deixar clar que les reserves han de tenir sempre un component de liquiditat -descartant, doncs, que una opció sigui que l’Estat inverteixi en béns immobles fora del país- i d’explicar que el possible acord d’associació amb la Unió Europea “ens dóna mecanismes” per poder treballar instruments concrets. Però que, en tot cas, les mesures detallades s’haurien de treballar igualment.

altaveu.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *