Fundació Banc Sabadell premia 3 dones per les seves investigacions

Promoure la investigació, l’excel·lència i la innovació. Aquestes pautes són els objectius que persegueix el Premi Fundació Banc Sabadell en la seva nova edició i amb diferents disciplines (investigació biomèdica, ciència i enginyeria i la investigació econòmica), en les quals es reconeixen contribucions d’investigadors espanyols en el camp de les malalties cardiometabòliques, la tecnologia sensorial, l’economia política i el desenvolupament econòmic. Constituïda el 1994, la raó de ser de la Fundació és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural.

Les 3 premiades d’aquest any. / Fundació Banc Sabadell

La primera d’elles, aquest any ha premiat la Doctora Guadalupe Sabio Buzo, investigadora del CNIC i Doctora per la Universitat d’Extremadura en col·laboració amb el British Medical Research Council a Dundee (Escòcia). El motiu? Les seves aportacions per entendre per què l’obesitat causa malalties cardiometabòliques. El Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica arriba a la seva XVI edició amb l’objectiu de reconèixer l’excel·lència de persones joves amb una important trajectòria en el camp de la investigació biomèdica i de les ciències de la salut, que destaquen en la seva especialitat per la seva capacitat d’innovació.

Els estudis de Sabio Buzo se centren en entendre factors que apareixen en les persones obeses, com l’alteració del greix, la desregulació dels rellotges interns o l’estrès cel·lular, que podrien ser els causants de l’aparició d’aquestes malalties. No només això: la seva investigació demostra que la major predisposició a desenvolupar càncer en homes que en dones podria ser per les diferències que hi ha a la producció d’hormones per part del teixit gras.

Reconeixement d’investigadors espanyols

En relació amb les Ciències i l’Enginyeria, el premi s’organitza en col·laboració amb el Barcelona Institute of Science and Technology i pretén ser un reconeixement per a joves destacats en matemàtiques, químiques, física o enginyeria. El jurat, presidit per Andreu Mas-Colell, ha premiat la Doctora Ana Tajadura-Jiménez per centrar la seva investigació en el disseny de la tecnologia sensorial per canviar en temps real la percepció que les persones tenen del seu propi cos. Professora titular a la Universitat Carles III de Madrid i Doctora en Acústica Aplicada per la Chalmers University of Technology de Suècia, ho ha fet creant Experiències de Transformació del Cos.

D’altra banda, el Premi destinat a la Investigació Econòmica reconeix els camps del coneixement econòmic, empresarial i social. I una altra dona ha estat premiada: en aquest cas, la Professora Mónica Martínez Bravo, Doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i professora del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI). Martínez Bravo ha contribuït en la seva anàlisi dels factors que determinen el grau d’èxit o fracàs dels processos de transició democràtica.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *