Categories
ELNACIONAL.CAT

Existeix un vincle entre el deteriorament cognitiu i les fractures en les dones

Sovint, moltes dones grans desenvolupen a mesura que passen els anys un risc més gran de patir fractures. Ara, un nou estudi dut a terme per investigadors dirigits per l’Institut Garvan d’Investigació Mèdica ha establert un vincle entre el deteriorament cognitiu i una taxa més ràpida de pèrdua òssia, i van trobar que el deteriorament cognitiu durant cinc anys va augmentar el risc de fractures futures en les dones. L’associació entre el deteriorament cognitiu i la pèrdua òssia va ser més feble en els homes.

L’estudi de persones de 65 anys o més es va dur a terme durant 16 anys i ha revelat un nou enfocament potencial per ajudar a identificar les persones grans que poden estar en risc de fractura.

“La pèrdua òssia i el deteriorament cognitiu són problemes importants de salut pública, però ambdues són malalties silencioses que poden passar desapercebudes i no tractades durant llargs períodes, sovint fins que les afeccions progressen greument”, diu la professora Jacqueline Center, directora d’Estudis Clínics i Epidemiologia del Laboratori de Garvan, endocrinòleg de l’Hospital St Vincent i autor principal del treball publicat a la revista Journal of Bone and Mineral Research.

Segons la professora Center, “el nostre estudi ha revelat un vincle entre els dos en les dones, la qual cosa suggereix que la cognició s’ha de controlar juntament amb la salut òssia, ja que una disminució en una podria significar una disminució en l’altra. Aquestes troballes poden ajudar a refinar les pautes de millors pràctiques sobre com la cognició i la salut òssia es controla en la vellesa, per garantir que el tractament adequat es pugui administrar de manera més eficaç”.

El deteriorament cognitiu i la pèrdua òssia resulten en una discapacitat més gran, pèrdua d’independència i un risc més gran de mortalitat. Existeix alguna evidència que les persones grans amb demència tenen un risc més gran de fractures de maluc, però si el deteriorament tant de la salut òssia com cognitiva són vinculats al llarg del temps no s’ha estudiat”, asseguren els experts. “Ens vam proposar de comprendre l’associació a llarg termini, i el nostre estudi va ser el primer a investigar les dades de salut cognitiva i òssia durant més de 15 anys”.

L’equip va utilitzar dades de l’Estudi Canadenc d’Osteoporosi Multicèntric (CaMos), que va documentar la salut esquelètica en persones que viuen en la comunitat des de 1995. Els investigadors van analitzar els mesuraments de salut cognitiva i òssia de 1741 dones i 620 homes de 65 anys o més cap símptoma de deteriorament cognitiu al començament de l’estudi.

Vinculant la cognició i la salut òssia

“Després d’ajustar totes les altres variables, observem un vincle significatiu entre una disminució de la salut cognitiva i la pèrdua òssia en les dones. Aquesta associació va ser més feble i no estadísticament significativa en els homes“, destaquen. “Curiosament, també vam veure que el deteriorament cognitiu durant els primers cinc anys es va associar amb un augment d’1,7 vegades en el risc de fractures futures en les dones en els 10 anys següents. Això va ser independent del nivell de pèrdua òssia”.

“Si bé aquest estudi no va poder identificar un vincle causal, ja sigui que una disminució en la funció cognitiva porti a una disminució en la pèrdua òssia o viceversa, suggereix que el deteriorament cognitiu ha de controlar-se juntament amb la salut òssia, ja que una disminució en una pot assenyalar la necessitat d’una vigilància més gran en l’altre”, diu la professora Center.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *