MÉS per Mallorca ha decidit fer front a les repetides vulneracions i humiliacions que pateixen gent catalanoparlant per part de cossos i representants de l'Estat. En aquest sentit, el partit està preparant una Proposició No de Llei que exigeix al govern espanyol que controli els seus funcionaris perquè aquestes vexacions, que succeïxen majoritàriament en equipaments de titularitat estatal, no es produeixin més.
Sense anar més lluny, a l'edició del Racó Català d'aquest dijous, relatem el cas del ciutadà flamenc resident a Bigues i Riells, Kris Charlier, que fou obligar a abaixar-se els pantalons en públic per mostrar la bossa recol·lectora que porta arran d'una operació per càncer de còlon, perquè no sap parlar en castellà, però en català així. Els agents de la guàrdia civil, que van perpetrar aquesta humiliació i van acabar denunciant la víctima per pertorbació de l'ordre públic i per negar-se a cooperar, ara s'enfronten a un procés judicial que comença avui mateix, i pel qual podrien ser condemnats a una pena màxima de dos anys.
Però aquesta iniciativa ve motivada sobretot pel que va viure el president del Cercle Mallorquí de Negocis, Bartomeu Rosselló, el passat 30 d'abril a l'Aeroport del Prat. Un empleat de Trablisa, la companyia que realitza els controls de seguretat, li va preguntar fins a dos cops si parlava "español o inglés", al que l'empresari li respongué en cada ocasió, sense dubtar, "català". El treballador el va obligar a sortir de la cua i a buidar tot el que portava a l'equipatge de mà,
Els casos de supremacisme lingüístic del castellà respecte el català s'han disparat en els darrers temps, i se'ls relaciona amb el moviment de tensió política que es viu a tot l'Estat i sobretot, a la impunitat i connivència que troba l'extrema dreta entre certa classe política, mitjans de comunicació i jutges. Embravits, protagonitzen cada vegada més episodis on trepitgen els drets lingüístics dels catalanoparlants.
El cas paradigmàtic d'aquesta agressivitat contra el català és el que va viure Paula Rotger. Aquesta treballadora de l'aeroport de Son Sant Joan va denunciar l'any 2019 que va ser discriminada per la Guàrdia Civil en un control de seguretat després d'adreçar-se a un agent en llengua catalana. El seu cas es troba ara al Tribunal Europeu de Drets Humans, després que aquest fos desestimat per un jutjat de guàrdia, l'Audiència Provincial i el Tribunal Constitucional.
Rotger, a més, fou víctima d'una agressió per part d'un altre empleat de l'aeroport, fill de guàrdia civil. Aquest violent la va agredir verbalment a ella i una amiga quan estaven dins d'un vehicle, i tot seguit, va atacar-les trencant el cristall de la porta del copilot. L'assaltant ha estat condemnat únicament a indemnitzar la víctima amb 284 euros i pagar una multa de 60 euros més.