Estic vacunat, però no em trobo bé: m’hauria de fer un test Covid?

T’aixeques amb una mica de mocs i mal de coll. Una mica de tos i febre. Uns símptomes que durant la pandèmia del coronavirus tothom ha desitjat no tenir, però que com a mínim unes 689.987 persones han passat per una cosa o l’altra a Catalunya. Davant d’aquests símptomes no seria estrany pensar que has agafat el coronavirus. Ara bé, amb la pauta completa de la vacuna podries pensar si cal o no cal fer-se un test de coronavirus

En un article al portal The Conversation, Arif R. Sarwari, metge i professor titular de malalties infeccioses i catedràtic del Departament de Medicina de la Universitat de West Virginia, als EUA, creu que sí. Així, l’expert recomana fer-se el test encara que s’estigui vacunat. Tal com detalla, no s’estarà en risc alt d’hospitalització, però sí que es podria transmetre el virus a una persona que encara no està vacunada i que sí que podria emmalaltir. 

L’eficàcia de les vacunes és alta

De fet, les vacunes ARNm elaborades per Pfizer i Moderna continuen tenint un 90% d’efectivitat en la prevenció de l’hospitalització o mort. Ara bé, això no vol dir que es tingui aquest grau de protecció contra la infecció.

Un membre del personal sanitari prepara una vacuna d’AstraZeneca per a ser administrada / Efe

En aquest mateix article, el catedràtic subratlla que els estudis més recents estimen que les vacunes ARNm ofereixen 70% a 85% de protecció contra una infecció. Així, és impossible saber si una persona està completament protegida o si encara es podria desenvolupar un cas lleu si es queda exposat al virus. 

Encara que una persona estigui vacunada contra el coronavirus pot desenvolupar símptomes –tot i que segurament de manera més lleu i sense requerir hospitalització– i pot transmetre el virus.

La majoria de casos que es donen en persones vacunades, són usualment asimptomàtics o de simptomatologia molt lleu, ressalta al mateix article Sarwari.

En aquest sentit, però, ressalta que a mesura que la campanya de vacunació va guanyant força en alguns països, és molt important observar de ben a prop el comportament del virus. 

Les proves de coronavirus permeten a les autoritats sanitàries del país tenir un registre del virus que hi ha en circulació en una comunitat i aplicar quarantenes perquè no es propagui el virus. 

 

 

Imatge principal: coronavirus ampliat (en taronja) / Flickr Niaid

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *