Escòcia assajarà la jornada laboral de 4 dies sense reduir els sous

Alguns països han vist ara l’oportunitat perfecta per començar a implementar canvis en els seus models productius i laborals. A l’Estat espanyol, Más País va voler impulsar un debat sobre una jornada laboral de 32 hores setmanals a realitzar en 4 dies a la setmana. Aquest esquema ja s’ha posat en marxa en països com ara Nova Zelanda o Islàndia, i sostenen que l’objectiu és poder facilitar la conciliació familiar, tenir més temps per a l’oci i, alhora, que sigui una mesura beneficiosa en termes de salut mental. Segons revela la BBC, ara se suma a la llista Escòcia. Diverses empreses del país escocès activaran un pla pilot per veure el funcionament d’aquesta nova modalitat d’horaris laborals i els seus efectes.

De fet, el Partit Nacional Escocès (SNP) duia al seu programa polític per a les passades eleccions del 6 de maig d’enguany el compromís de destinar un fons dotat amb 10 milions de lliures per tal que les empreses poguessin sol·licitar aquests recursos econòmics i implementar proves amb aquest nou esquema laboral. La idea amb la qual es treballa és la reducció d’un 20% de les hores setmanals que actualment es treballen, que quedarien comprimides en quatre dies, i sense que això suposi cap alteració ni rebaixa en el sou dels treballadors.

Vuit de cada deu treballadors, a favor

A principis d’agost, es va publicar un informe del think tank escocès IPPR que posava de manifest que un 84% dels enquestats eren partidaris d'”adaptar els seus processos de treball per ajustar-se a una setmana laboral més curta”. En aquesta línia, també un 80% expressava que la reducció de la jornada laboral a 4 dies setmanals sense que les retribucions econòmiques per la feina es vegin afectades “tindrà un efecte positiu en el seu benestar”.

Algunes de les empreses que han decidit assajar aquest nou model de jornada reduïda són UPAC Group (de fet, ja han decidit que els seus treballadors tindran una jornada laboral de quatre dies de manera indefinida) i també s’hi ha sumat Orocco, segons el mitjà Herald Scotland.

L’informe d’IPPR demana al govern escocès que posi en marxa aquest model de quatre dies en aquells sectors econòmics en els quals hi hagi els treballadors pitjor pagats o fins i tot en aquells casos en els quals podria resultar més complex reduir la seva jornada.

La situació a Espanya

El portaveu de Más País, Íñigo Errejón, va impulsar aquesta proposta per aplicar-la a l’Estat espanyol en el seu programa electoral per als comicis generals del passat 10 de novembre de 2019. Després de reivindicar-la en nombroses ocasions en els seus discursos a la tribuna del Congrés, a principis d’aquest any va anunciar que el govern espanyol havia acceptat destinar un fons de 50 milions d’euros (que parteixen dels fons Next Generation, és a dir, els fons europeus per a la recuperació econòmica) per tal que diverses empreses puguin acollir-se a aquests diners i poder posar en pràctica aquest nou esquema laboral.

Uns mesos abans de la decisió del govern espanyol, l’executiu del País Valencià ja havia optat per obrir una partida d’1,5 milions d’euros que permetés començar a assajar la jornada laboral de 4 dies i caps de setmana de 3 dies.

Els defensors d’aquesta nova modalitat sostenen que ha de servir per millorar el benestar dels treballadors sense que això incideixi negativament en la productivitat d’aquests. En aquest context, manifesten que un major descans pot contribuir, per exemple, a una major creativitat d’aquests treballadors.

 

Imatge principal: Fotografia de dos treballadors amb els seus ordinadors. Pixabay.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *