Es retransmet un partit de rugbi en català per primera vegada a la història de la Catalunya del Nord

Ahir, dijous 8 d'abril, es va retransmetre en directe per Ràdio Arrels el partit de l'USAP contra el Biarritz, a l'estadi Aimé Giral, on Laura Bertran, Sebastià Girard i Gregory Sansa es van encarregar de la primera retransmissió d'un partit de rugbi en català a la Catalunya del Nord. 

Això ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració que la Plataforma per la Llengua ha signat amb Ràdio Arrels, l'emissora més antiga de la Catalunya del Nord. Els partits de rugbi dels Dragons Catalans i de l'USAP ja es poden seguir, per tant, en català.

És el primer cop a la història que aquest esport, tan popular entre els nord-catalans, es pot seguir en la llengua pròpia del territori. De fet, els productors d'aquest programa esportiu ja estan treballant per adaptar al català els termes propis del món del rugbi. Ahir, es va retransmetre el primer partit de l'USAP, que va guanyar per dos punts a l'equip basc (29-27), i el primer partit dels Dracs Catalans que es retransmetrà en català serà el dissabte 17 d'abril contra el Salford. 

Neus Mestres, directora de la Plataforma per la Llengua, ha destacat en una entrevista amb Ràdio Arrels la importància d'introduir el català en les retransmissions com a element clau per a la millora, la normalització i l'ús de la llengua catalana a la Catalunya del Nord. També ha posat en valor la importància que té el rugbi en aquest territori i el valor que pot donar a la gent nouvinguda que les retransmissions siguin en la llengua pròpia de la Catalunya del Nord.

Ràdio Arrels, amb una mitjana de 55.000 oients a la setmana -una xifra que augmenta dia a dia-, és l'únic mitjà de comunicació de la Catalunya del Nord que ofereix el 100 % del contingut en català i ara engega aquestes retransmissions amb l'objectiu d'afavorir l'ús de la llengua en l'àmbit esportiu. 

A la Catalunya del Nord, el rugbi representa un gran motor econòmic i també és un element d'integració per als nouvinguts. El fet que ara es pugui seguir en català permet que la llengua del país sigui en un lloc clau.

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *