Categories
ELNACIONAL.CAT

ERC impulsa una comissió per investigar la neutralitat del Tribunal de Comptes

El Tribunal de Comptes i la seva persecució a una trentena de dirigents independentistes continua portant cua. L’òrgan està molt qüestionat, internament i internacionalment. De fet, Esquerra Republicana també portarà la qüestió al Congrés dels Diputats, a través d’una comissió d’investigació. La iniciativa, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, l’han fet extensiva al conjunt de grups del bloc de la investidura perquè signin i s’adhereixin. La intenció és registrar-la demà a la cambra baixa espanyola.

Concretament, el text d’ERC sol·licita la creació d’una comissió d’investigació “relativa a la neutralitat política en el desenvolupament de la funció d’enjudiciament de la responsabilitat comptable per part del Tribunal de Comptes”.

 

Entre altres aspectes, la comissió hauria d’investigar la política de contractació de personal del Tribunal de Comptes, per què alguns consellers no van abstenir-se de la causa contra l’independentisme, la naturalesa política de les acusacions, la seva incidència sobre la llibertat d’expressió i ideològica o “els perjudicis causats a les arques públiques per totes les operacions irregulars que no han estat degudament enjudiciades”.

Justament en l’exposició dels motius els republicans contraposen com el Tribunal de Comptes ha fet els ulls grossos en alguns casos mentre no ha cessat la seva persecució comptable de l’independentisme, que ja ha abonat en concepte de fiances —algunes duplicades— més de 35 milions d’euros per les causes del 9-N i l’1-O. “El biaix ideològic que es desprèn d’aquest patró de comportament és del tot incompatible amb els principis, propis d’un Estat de dret, que regeixen l’activitat del Tribunal de Comptes, com el principi d’imparcialitat o la interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics”, critiquen.

I conclouen: “El fet que el Tribunal de Comptes no sigui un autèntic òrgan jurisdiccional no l’habilita a trencar la neutralitat política que s’exigeix a qualsevol instància depuradora de responsabilitats, més tenint en compte que l’enjudiciament de la responsabilitat comptable que es realitza té una dimensió política inqüestionable”.

Els republicans ja han fet arribar la proposta de comissió d’investigació a la resta de grups parlamentaris, especialment als independentistes, perquè també signin i s’hi adhereixin. Malgrat tot, el més probable és que la iniciativa torni a topar amb la pinça del PSOE, el PP i l’extrema dreta de Vox.

El decret de Giró

Tot plegat, a l’espera de què passa amb el decret del conseller Jaume Giró per a cobrir les fiances del Tribunal de Comptes. Avui, en la seva estrena, la nova portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, no ha aclarit res. l’excusa de l’arribada recent ha servit per no entrar en la concreció. No ho ha fet sobre un eventual recurs contra el decret de la Generalitat per a les fiances del Tribunal de Comptes. No s’ha pronunciat malgrat que el cap de files al Parlament, Salvador Illa, ha avalat la “legalitat” del decret del Departament d’Economia.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *