Categories
ELNACIONAL.CAT

Els nazis massacren el poble nord-català de Vallmanya

Tal dia com avui de l’any 1944, fa 77 anys, en el marc de la II Guerra Mundial (1939-1945) i en el context dels darrers mesos de l’ocupació alemanya de França, un batalló format per efectius de la Wehrmacht (l’exèrcit alemany) i milicians pronazis francesos culminava la terrible operació de repressió contra la població de Vallmanya (Conflent-Catalunya Nord). Els nazis havien planificat aquell operatiu com una acció de càstig, que volia ser exemplificant, contra la població civil de Vallmanya pel suport que havien prestat als escamots de la Resistència francesa.

Durant el mes de juliol anterior, un grup del FTPF (Franc-tireurs et partisans françaises) anomenat Tito i un altre del maqui republicà espanyol anomenat Galiano havien utilitzat diverses edificacions aïllades del terme de Vallmanya per llançar diverses accions contra els ocupants. En una d’aquestes (29/07/1944), van assaltar Prada de Conflent i van fer tres presoners (un militar alemany, un gendarme i un civil francès). Els presoners van ser acusats d’infligir dolor a la població civil (el militar i el gendarme) i de col·laborar amb l’ocupació i la repressió (el civil) i van ser afusellats.

El 2 d’agost tres columnes alemanyes entraven a Vallmanya; en aquell moment, un petit poble de 150 habitants que, el maig de 1943, ja havia patit la deportació i mort d’uns quants veïns per la seva col·laboració amb la Resistència. Aquell 2 d’agost, els militars ocupants van torturar i executar dos veïns ancians, van estomacar brutalment una dona anciana i van violar una dona jove —que estava embarassada— en presència dels seus fills. Tot seguit, van saquejar i cremar totes les cases del poble amb bombes incendiàries, van destruir tota la maquinària agrícola i van sacrificar tot el bestiar.

L’endemà, 3 d’agost, aquella brutal operació de càstig culminava amb la detenció i deportació de Carme Bartolí —guerrillera de la Resistència— i d’Abdon Robert Casso —pare del llavors alcalde del poble—. Durant aquella jornada, les columnes alemanyes van desplegar una ofensiva sobre de la Pinosa —una zona d’explotacions mineres als afores del poble— i van assassinar quatre membres nord-catalans de la Resistència francesa: Julià Panchot, Francesc Cabossell, Joan Bau i Jaume Romeu. El líder del grup, Julià Panchot, va ser capturat després de rebre un tret en una cama, va ser brutalment torturat i va ser afusellat assegut davant d’un mur de la Pinosa.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *