Els grups del Consell confirmen l’enduriment de les multes per fer servir el mòbil conduint

El nou Codi de Circulació està a punt de sortir del forn de la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient. Aquesta setmana es tancaran els darrers serrells del text, de caràcter tècnic, i es preveu votar en la sessió del Consell General previst pel dia 13. El treball dels grups parlamentaris, amb força consens segons les fonts consultades, ha permès endurir les multes per parlar per mòbil o emprar altres instruments electrònics quan es condueix i, també, exigir un carnet perquè els adolescents d’entre 14 i setze anys puguin fer servir patinets elèctrics, entre altres canvis.

El projecte de llei està a punt de concloure el seu penúltim pas a la cambra legislativa: el treball en comissió. De fet, si res es torça, s’ha d’acabar de completar la feina en una darrera reunió. A  partir d’aquí, quedarà enllestit per superar el darrer tràmit: l’aprovació al ple que hauria de ser, justament això, un tràmit. Les fonts consultades per Altaveu apunten que el nivell de consens a l’hora de modificar el Codi originàriament entrat pel Govern ha estat elevat i, per tant, seria una sorpresa tot el que no fos un vistiplau unànime de tots els consellers.

Fonts de la comissió asseguren que el text ha gaudit de consens entre les diferents forces polítiques i es confia que serà aprovat amb la unanimitat del ple de la cambra

Acords a diferents bandes que, entre altres punts, han permès apostar de forma clara per un enduriment de les multes que s’aplicaran a qui sigui enxampat parlant o emprant el telèfon mòbil o altres dispositius anàlegs. El text inicial ho tipificava com a una infracció greu, fet que comportava una sanció entre 101 i 200 euros. Els grups de la majoria i també el socialdemòcrata van presentar esmenes per incrementar el càstig. I la llei que s’enviarà al ple així ho reflecteix.

Finalment, aquesta conducta ha passat a ser considerada una infracció molt greu. Per tant, la multa anirà entre els 201 i els 400 euros. Això sí, fonts de la comissió remarquen que s’ha establert la possibilitat que un pagament ràpid puguin permetre una reducció del 50%. El que no comportarà és la retirada del carnet. Aquest càstig accessori es reserva per a actuacions que es consideren encara més perilloses.

Un altre dels canvis del text és el que fa referència a l’ús de vehicles de mobilitat personal, com ara patinets elèctrics pel que fa a menors d’edat i, més concretament, als que tinguin entre 14 i 16 anys. El text original vetava la seva utilització a aquesta franja d’edat i la majoria va introduir una esmena per canviar-ho. Finalment, l’acord tancat farà que es demani un permís, tipus el que ja existeix per a la conducció de ciclomotors de fins a 49 centímetres cúbics. Si no es té, no es podran fer servir. Els menors de 14, en cap cas, podran circular amb aquests aparells per la via pública.

Una altra modificació introduïda fa referència a les sancions per conduir a massa velocitat. A proposta de Terceravia, s’ha transaccionat una esmena que redueix les sancions quan l’excés sigui relativament curt (entre un i deu quilòmetres per hora de més). En canvi, es mantenen els càstigs quan la infracció suposi realment haver anat molt més de pressa del que toca segons la via.  

altaveu.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *