Categories
E-NOTICIES.COM

Els genocidis catalans que oblida el Govern

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va afirmar el passat dimarts, en roda de premsa, que la celebració del dia de la Hispanitat “és l’efemèride d’un genocidi” i per tant “avui no hi ha res a celebrar”, però va obviar alguns episodis protagonitzats per catalans com la conquesta de Mallorca per Jaume I, la de l’Alguer i la Venjança Catalana dels almogàvers.

La conquesta de Mallorca per Jaume I es va iniciar el 10 de setembre de 1229 quan les seves tropes van desembarcar a la badia de Santa Ponça (a l’extrem sud-oriental de l’illa i, actualment, al terme de Calvià), però el setge de la ciutat de Mallorca va durar tres mesos. Finalment, el 31 de desembre de 1229, les tropes de Jaume I van entrar a la ciutat, malgrat la forta resistència, i els musulmans van fugir a les muntanyes o a Menorca o van ser exterminats. El nou valí, Abû Hafs ibn Sayrï -Abû al-‘là Idrïs va morir durant el combat-, es va aplegar a les muntanyes amb 16.000 supervivents de la massacre i la insurgència sarraïna de l’illa es va fer forta als castells d’Alaró, Pollença i Santueri, i també a la serra de Tramuntana. L’ocupació i la pacificació de la resta de l’illa es va allargar un parell d’anys fins que l’any 1232 es va enllestir el repartiment de l’illa entre els conqueridors.

Els almogàvers van portar a terme el que es coneix Venjança Catalana, que va ser una guerra d’extermini i saqueig sistemàtic endegada per la Companyia Catalana d’Orient contra la població civil grega de l’Imperi Romà d’Orient entre els anys 1305 i 1307. L’acció es va portar a terme en venjança i represàlia per l’assassinat a traïció de Roger de Flor i l’intent d’anihilació de la Companyia mentre aquesta es trobava acantonada a Gal·lípoli.

El 16 de novembre de 1354 Pere III el Cerimoniós conqueria definitivament la ciutat de l’Alguer, a l’illa de Sardenya. Aquella operació militar, coneguda com el setge de l’Alguer, va durar 144 dies (des del 24 de juny) i es va desenvolupar en el context de la rebel·lió dels Arborea -una de les principals cases nobiliàries de l’illa de Sardenya- i els seus seguidors i atiada per la República de Gènova, que lluitava pel control del Mediterrani. Tot seguit, Pere III va ordenar l’expulsió de tota la població nadiua de la ciutat, per la seva implicació en la resistència i, malgrat la rendició, per la desconfiança que li generaven. I, simultàniament, va ordenar la reocupació amb colons procedents del Principat de Catalunya.

Font: e-noticies: Última hora – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *