Els bitllets de les antigues pessetes: últims dies per canviar-los per euros

El pròxim 30 de juny de 2021 serà el darrer dia que el Banc d’Espanya acceptarà les antigues pessetes. Des de l’1 de juliol de 2021 el banc central espanyol ja no canviarà per euros les antigues pessetes que molta gent encara té a casa. Segons els comptes oficials de la mateixa institució bancària, hi ha 1.600 milions d’euros en pessetes que no s’han recuperat i que encara estan en mans de particulars.

Entre tots aquests milions d’euros hi ha, segur, les monedes que s’han perdut sota el sofà, les que la gent guarda per record i també aquelles que la gent guarda, amb clau, per especular. Algunes d’aquestes pessetes poden valdre una fortuna, fins a 20.000 euros.

Quant valen les antigues pessetes?

Els bitllets i les monedes de pessetes de curs legal el 2002, quan definitivament van deixar de ser vàlides per pagar, tenen encara poc valor pels col·leccionistes.

Imatge d’un bitllet de 1.000 de les antigues pessetes d’Espanya / ElNacional.cat

N’hi ha milions corrent per tot arreu i no es poden vendre per gaires més diners que pel valor nominal, però a poc a poc, cada any que passa, les monedes i bitllets -sobretot els bitllets- aniran guanyant valor. Ara mateix un bitllet de 1.000 pessetes de curs legal l’any 2002 pot valer entre 10, 25 o 50 Euros, segons l’any d’emissió.

Què fer amb les monedes i els bitllets?

Fins al pròxim 30 de juny es pot fer el canvi de pessetes per euros a l’edifici del Banc d’Espanya a Madrid i també sucursals en alguna de les capitals d’Espanya. El Banc d’Espanya exigirà que l’interessat s’identifiqui ensenyant el seu DNI, passaport o targeta de residència sempre que la quantitat que vulgui canviar sigui igual o superior a 1.000 euros. Quan la quantitat a canviar sigui inferior a 1.000 euros, el Banc d’Espanya també podrà sol·licitar la identificació a l’interessat.

Es poden canviar els bitllets trencats?

Segons detalla el mateix Banc d’Espanya, es denegarà el canvi d’aquells bitllets que presentin una superfície igual o inferior al 50% del bitllet. Si s’ha trobat un bitllet trencat però que es conservi més de la meitat, podrà ser canviat per euros.

Quines monedes i bitllets es poden canviar?

El Banc d’Espanya autoritzarà canviar tots els bitllets en pessetes que s’han emès des de l’any 1939, tot i això, si els experts ho avalen, també es podrien canviar els bitllets d’entre l’any 1936 i 1939, tot i que caldrà confirmar que són reals. Tot i això, els experts asseguren que és més fàcil aconseguir més diners pels bitllets fent una venda a col·leccionistes que fent el canvi pel valor nominal al Banc d’Espanya, que serà molt poc.

Pel que fa a les monedes, només es canviaran les monedes que l’1 de gener de 2002 eren de curs legal. També es canviaran les monedes de 2.000 pessetes que estaven en circulació l’1 de gener de 2002 així com les monedes de col·lecció, commemoratives i especials.

Les joies dels bitllets espanyols

– Bitllet de 500 pessetes de 1943. Preu: 4.500€. Un bitllet amb la cara del Cardenal Cisneros que es pot trobar en diverses edicions, com la modificació de 1943.

– Bitllet de 50 pessetes de 1902. Preu: 6.000€. És un bitllet molt antic, amb un valor molt elevat, prescisament, per això. Porta la cara de Velázquez en un dels reversos del bitllet. 

– Bitllet de 10 pessetes de 1936. Preu: 12.000€. Una joia. És un bitllet molt estrany que va ser encunyat a Burgos l’any 1936; la seva destrucció posterior i que se’n coneguin molts pocs exemplars ha fet disparar el preu.

– Bitllet de 100 pessetes de 1938. Preu: 14.000€. És una exemplar molt curiós, va ser imprés a Barcelona i porta la Dama d’Elx en una de els cares. Es pot arribar a vendre per 14.000 euros.

Guanyar diners amb les monedes de dos euros

També es poden aconseguir bastants diners amb les monedes d’euro. Encara són de curs legal i serveixen per pagar-ho tot, o gairebé tot, però hi ha unes monedes, les de 2 euros que editen els països de la Unió per commemorar dates assenyalades que ràpid guanyen valor. Cada any els països que treballen amb la moneda única poden emetre dues d’aquestes monedes.

Alguns països en posen en circulació molt poques monedes de 2 euros i fan que agafin ràpid preus molt alts que poden arribar als 2.000 euros.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *