El que diu la pèrdua d’una dent per al futur de la teva salut

Una qüestió tan simple com pot ser la pèrdua de dents és un factor de risc per al deteriorament cognitiu i la demència. De fet, amb cada dent perduda, el risc de deteriorament cognitiu augmenta. Així queda de manifest en un nou estudi dirigit per investigadors de la Facultat d’Infermeria Rory Meyers de la Universitat de Nova York. Tanmateix, aquest risc no va ser significatiu entre els adults amb dentadures postisses, que suggereix que el tractament oportú amb dentadures postisses pot protegir contra el deteriorament cognitiu.

A partir dels 65 anys, un percentatge elevat de persones perden dents. Ja hi ha hagut estudis que mostren una connexió entre la pèrdua de dents i la funció cognitiva disminuïda, i els investigadors ofereixen una varietat de possibles explicacions per a aquest vincle. D’una banda, la falta de dents pot provocar dificultats per mastegar, el que pot contribuir a deficiències nutricionals o promoure canvis al cervell. Un creixent cos d’investigació també apunta a una connexió entre la malaltia de les genives, una de les principals causes de pèrdua de dents, i el deteriorament cognitiu. A més, la pèrdua de dents pot reflectir desavantatges socioeconòmics per tota la vida que també són factors de risc de deteriorament cognitiu.

⁣ “Atesa la sorprenent quantitat de persones diagnosticades amb la malaltia d’Alzheimer i demència cada any, i l’oportunitat de millorar la salut bucal al llarg de la vida, és important obtenir una comprensió més profunda de la connexió entre la dolenta salut bucal i el deteriorament cognitiu“, assegura Bei Wu, doctora i professora de la Facultat d’Infermeria Rory Meyers de la Universitat de Nova York i codirectora de l’Incubador d’Envelliment de la Universitat de Nova York, així com autora principal de l’estudi.

Wu i els seus col·legues van dur a terme una metanàlisi utilitzant estudis longitudinals de pèrdua de dents i deteriorament cognitiu. Els 14 estudis inclosos en la seva anàlisi van involucrar un total de 34.074 adults i 4.689 casos de persones amb funció cognitiva disminuïda. Els investigadors van trobar que els adults amb més pèrdua de dents tenien un risc 1,48 vegades més gran de desenvolupar deteriorament cognitiu i un risc 1,28 vegades major de ser diagnosticats amb demència, fins i tot després de controlar altres factors.

Tanmateix, els adults a qui els faltaven dents tenien més probabilitats de tenir deteriorament cognitiu si no tenien dentadura postissa (23,8 per cent) en comparació amb aquells amb dentadura postissa (16,9 per cent); una anàlisi addicional va revelar que l’associació entre la pèrdua de dents i el deteriorament cognitiu no va ser significativa quan els participants tenien dentadures postisses.

Els investigadors també van elaborar una anàlisi utilitzant un subconjunt de vuit estudis per determinar si hi havia una associació de “dosi-resposta” entre la pèrdua de dents i el deteriorament cognitiu; en altres paraules, si una quantitat de dents absents més gran estava relacionada amb un risc més gran de deteriorament cognitiu. Les seves troballes van confirmar aquesta relació: cada dent absent addicional es va associar amb un 1,4 per cent més de risc de deteriorament cognitiu i un 1,1 per cent més de risc de ser diagnosticat amb demència.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *