El primer gest del govern de Cuba després de quatre dies de protestes

Els viatgers que arribin a Cuba podran portar menjar, productes de neteja i medicaments sense límits des de la propera setmana, va anunciar aquest dimecres el primer ministre, Manuel Marrero, en un moment d’extrema escassetat i malestar social que va fer detonar una inèdita onada de protestes a tot el país.

La mesura excepcional, aprovada d’urgència amb una resolució del Ministeri de Finances i Preus, entrarà en vigor dilluns vinent i es mantindrà almenys fins al 31 de desembre, va anunciar el número dos de l’executiu presidit per Miguel Díaz-Canel.

L’anunci arriba després d’una sèrie de protestes en diverses localitats del país, les més grans en sis dècades, en les quals part dels manifestants van expressar el seu descontentament amb el Govern per l’escassetat d’aliments, productes de neteja i medicaments, així com altres problemes com els talls de llum o la falta de llibertats.

La legislació vigent a Cuba sobre la importació d’equipatge consisteix en un complex sistema de punts i límits de pes que estableix aranzels als excessos d’articles portats pels viatgers. En el cas dels medicaments, es permet introduir al país fins a 10 quilograms. Des de dilluns s’eliminaran totes aquestes restriccions en els punts d’entrada a Cuba excepte en els aeroports de Cayo Coco i Varadero, va indicar el primer ministre.

Una mesura limitada

Es preveu que l’efecte d’aquesta mesura sigui limitat, almenys a curt termini, ja que a causa de la pandèmia els vols internacionals que operen des de Cuba es limiten a uns quants a la setmana, part d’ells en la ruta l’Havana-Madrid, i les connexions amb països de l’entorn com els Estats Units, Mèxic i Panamà es troben reduïdes al mínim.

Cuba ha vist agreujar-se la seva endèmica crisi econòmica amb la pandèmia -que ha deixat el sector turístic sota mínims-, les sancions econòmiques imposades pels EUA durant la passada administració de Donald Trump i mesures de xoc internes de qüestionada eficiència, entre altres factors.

Menys vols, menys articles necessaris

Així, han escassejat cada vegada més els aliments, productes de neteja i medicines en els últims mesos, en els quals a més s’ha reduït dràsticament el nombre de vols, i per tant la quantitat d’articles portats des de l’estranger per particulars, que en molts casos els comercialitzaven al mercat negre cubà.

Precisament l’escassetat de productes bàsics, unida als continus talls de llum, van empènyer els veïns de San Antonio de los Baños (30 km a l’est de l’Havana) a prendre els carrers per demanar el canvi, la qual cosa va esperonar protestes similars en desenes de localitats de tot Cuba, amb nombrosos enfrontaments i detencions.

D’altra banda, des de Cuba i l’estranger es van llançar campanyes a l’inici d’aquest mes per reunir medicines i buscar maneres d’enviar-les a l’illa, que a més pateix el seu pitjor rebrot de la covid-19 amb rècord d’infectats i morts totes les setmanes.

 

Foto principal: Protestes en Cuba / EFE

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *