Categories
ELNACIONAL.CAT

El Kremlin nega estar involucrat en el procés independentista de Catalunya

El Kremlin ha negat categòricament estar involucrat en el procés independentista de Catalunya. El govern de Vladimir Putin respon així a les informacions basades en la instrucció del jutge del cas Volhov i en informes de la Guárdia Civil sobre una presumpta vinculació de l’entorn de Carles Puigdemont amb funcionaris de Moscu. “Això no és més que una mentida”, ha afirmat el portaveu del govern rus.

“No sabem res sobre aquests contactes”, ha afirmat aquest dimarts en roda de premsa telefònica el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en ser preguntat per les revelacions del diari The New York Times sobre el viatge de Josep Lluís Alay a la capital russa el 2019. Peskov ha assegurat que desconeixia contactes del cap de l’oficina del president Puigdemont amb funcionaris del govern rus.

“Són falsedats”

“No sabem que veraces són aquestes publicacions. En tot cas, allà parlen de certa participació de la part russa en els esdeveniments a Catalunya. Això nosaltres ho rebutgem categòricament. Això no és més que una mentida. Són falsedats“, ha destacat, segons informa Efe.

El New York Times en un article publicat el 3 de setembre, basat en “un informe d’intel·ligència europeu” que es correspon amb informes de la Guàrdia Civil que formen part de la causa del cas Volhov, afirmava que a Moscou Josep Lluís Alay “es va reunir amb funcionaris russos, amb exagents d’intel·ligència i amb el net d’un espia del KGB, un home molt ben connectat.” El reportatge fa seves les tesis del jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, sobre la via russa del finançament del procés. Així, sense aclarir que va consistir el suport del Kremlin a l’independentisme, apunta que després dels viatges d’Alay a Moscou, que van tenir lloc el 2019, va sorgir la plataforma de protesta Tsunami Democràtic.

“No és delicte”

Josep Lluís Alay ha admès que va viatjar a Rússia. “Jo no vaig anar a Rússia a buscar una sortida al problema, nosaltres anem allà perquè és una gran potència. Això sí, la nostra ment és en clau independentista i ho continua sent. I per crear un estat independent cal tenir relacions amb tots els estats del món, també les dues potències,” indico dijous passat en declaracions a TV3. “No és cap delicte”, va afegir.

Per la seva part, Carles Puigdemont ha denunciat falsedats i intoxicacions a l’informe de la Guàrdia Civil i emmarca aquesta ofensiva judicial en la “guerra bruta de l’estat espanyol” contra l’independentisme. A través d’un comunicat, l’oficina del president apuntava que el reportatge de New York Times recull filtracions descontextualitzades, ja que només recullen els missatges relatius a Rússia quan hi ha molts més missatges sobre altres països que “s’ometen intencionadament”, la qual cosa representa una manipulació que “perjudica clarament el dret a una informació veraç i rigorosa”.

 

Imatge principal, el portaveu del Govern rus nega qualsevol implicació en el procés / wikimedia

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *