Categories
ELNACIONAL.CAT

El Japó investiga dos morts per rebre la vacuna de Moderna fabricada a Espanya

El Japó ha confirmat la mort de dues persones que van rebre una vacuna de Moderna dels lots fabricats a Espanya.

Aquesta setmana, les autoritats nipones van decidir suspendre l’administració de diversos lots de la vacuna de Moderna després de constatar una possible contaminació en els vaccins provinents de la planta de la farmacèutica Rovi a Córdoba. La companyia espanyola ha confirmat que està investigant la possible contaminació.

El govern japonès ha informat de les dues morts a través d’un comunicat difós pel ministeri de Salut.

Mesures preventives escasses

A principis d’aquesta setmana, el govern japonès va bloquejar 1,63 milions de vacunes contra la covid de la farmacèutica Moderna i produïdes a Espanya com a mesura preventiva per una possible contaminació, després que es van detectar “substàncies anòmales” en alguns dels preparats. La decisió va ser anunciada pel Ministeri de Sanitat i la farmacèutica Takeda, encarregada de la distribució i venda de la vacuna de Moderna a l’arxipèlag asiàtic, després que el personal encarregat d’inocular les injeccions hagi detectat les esmentades anomalies. 

Aquestes anomalies s’han trobat a alguns flascons d’un dels tres lots de vacunes bloquejats. Tots tres van ser produïts al mateix temps i a la mateixa planta espanyola, però no es va poder confirmar quants vials van ser contaminats i tampoc el risc que podrien representar per a la salut. Es tractava, així, d’una mesura preventiva que finalment no ha pogut evitar les morts de dos japonesos.

Moderna “investiga”

Les autoritats del país també van fer públics els nombres de referència dels tres lots (3004667, 3004734 y 3004956) perquè els pacients que s’hagin vacunat amb aquests ho puguin comunicar als seus metges si pateixen alguna molèstia.

Per la seva part, Moderna, la farmacèutica nord-americana, va assegurar estar “investigant” els detalls sobre la presència de les substàncies estranyes i les seves possibles causes, segons ha apuntat Kato. Oficialment, no hi ha hagut cap aclariment sobre què són, concretament, aquests elements, però els mitjans del país apunten a restes de materials que podrien ser dels envasos emprats per emmagatzemar les dosis. 

Nous efectes secundaris 

L’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) està investigant tres possibles nous efectes adversos de les vacunes contra la covid-19 desenvolupades per Pfizer Moderna. En concret està estudiant si causen eritema multiforme, glomerulonefritis i síndrome nefrítica

Imatge principal: Vacuna Moderna. – Sergi Alcàzar

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *