El govern espanyol preveu una inversió de 470 milions per a la xarxa de transport d’energia elèctrica a Catalunya

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic preveu una inversió de 470 milions per a la xarxa de transport d’energia elèctrica a Catalunya, segons ha informat l’executiu espanyol en un comunicat aquest divendres. Aquesta partida està inclosa dins del conjunt d’actuacions per millorar el subministrament elèctric i integrar la nova generació renovable d’energia, per valor de 6.668 milions d’euros.

Algunes d’aquestes inversions previstes a Catalunya es destinaran a construir noves subestacions i també a millorar i repotenciar les ja existents. A més, es vol millorar les connexions amb Aragó, Andorra i França i construir noves línies que absorbeixin l’energia generada a futures plantes eòliques.

El Ministeri que dirigeix Teresa Ribera ha iniciat ja el període d’informació pública de la proposta de Planificació de la Xarxa de Transport d’Electricitat 2021-2026 i espera que pugui ser aprovada per l’executiu espanyol abans que finalitzi 2021. Per primera vegada, el procés d’audiència i informació pública d’elaboració de la planificació estarà obert a tota la ciutadania, empreses i administracions, que podran aportar aportacions i observacions fins al dimecres 21 d’abril.

La nova planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica té en compte els canvis a conseqüència de la transició energètica i el compliment d’objectius d’eficiència energètica i l’increment del nivell d’electrificació de l’economia, garantint el principi d’eficiència i sostenibilitat econòmica i financera del sistema elèctric. També es preveu el desenvolupament de les interconnexions internacionals com a via per a la consecució d’un mercat únic europeu.

La xarxa de transport proposta permetrà una integració de renovables del 67% del sistema elèctric peninsular. Atenent el principi de maximitzar l’ús de la xarxa existent, el 69% de la connexió de nova generació renovable es realitzarà en instal·lacions ja existents o planificades prèviament, i només un 31% requerirà noves actuacions proposades.

Del total de 6.668 milions d’euros estimats en inversions, 1.064 milions corresponen a actuacions per reforçar les interconnexions internacionals amb França, Portugal, Andorra i el Marroc i 5.604 milions –que és el volum màxim d’inversió com a percentatge del PIB establert a la normativa– a actuacions de reforç de les xarxes de transport que componen el sistema elèctric.

Més d’un terç d’aquesta quantitat correspon a la partida d’integració de renovables i resolució de restriccions tècniques. A més, la proposta inclou actuacions per atendre les noves necessitats de demanda, que ascendeixen a gairebé 680 milions d’euros.

La planificació elèctrica és realitzada pel govern espanyol amb la participació de les comunitats i ciutats autònomes i requereix informes de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) i tràmit d’audiència. A més, el document es presentarà al Congrés dels Diputats abans de la seva aprovació per part de l’executiu.

Anar a la font – El Punt Avui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *