El Govern engega un pla pilot per incentivar el reciclatge de mòbils

El Govern posarà en marxa un pla pilot per incentivar la recollida de telèfons mòbils i donar-los una segona vida. La iniciativa contempla que quatre establiments del territori siguin punts de recollida d’aquests dispositius i, posteriorment, que aquests (o part dels seus components) puguin ser reciclats i reutilizats.

La campanya que gestiona l’Agència de Residus de Catalunya, en col·laboració amb altres entitats i que rep el finançament del Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP), busca conscienciar sobre els beneficis socials i ambientals que suposa poder tornar a utilizar els telèfons mòbils i allargar-ne la seva vida útil. De fet, es calcula que la reutilització de cadascun d’aquests terminals permetria estalviar 400 litres d’aigua, 40 kg de matèries primeres i 30 kg de diòxid de carboni.

El funcionament del pla pilot

Les botigues que recolliran els aparells es localitzen a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. En aquests mateixos establiments, els mòbils es classificaran en dos grups: els que puguin ser reutilizats i els que es puguin reciclar. Aquells terminals que puguin reutilitzar-se passaran a una segona fase, en la qual es farà la recollida selectiva dels residus generats i s’aplicaran diferents tecnologies per tal que el mòbil tingui una major durabilitat.

Per altra banda, la normativa de residus elèctrics i electrònics ja contempla que els establiments que comercialitzen aquests aparells poden recollir i gestionar els residus generats. En paral·lel, des del mes d’abril hi ha en marxa una campanya de reciclatge de dispositius elèctrics i electrònics a 68 biblioteques públiques catalanes. Encara que no hi ha dades oficials al respecte, s’estima que es recullen molt pocs aparells.

A Catalunya es venen 5 mòbils cada minut

L’any passat, es van vendre 2,5 milions de telèfons mòbils a Catalunya, el que es tradueix en una mitjana de cinc dispositius comercialitzats per cada minut que passa. Són dispositius que tenen molt èxit al mercat i, donat que molts dels seus components estan fabricats amb recursos naturals no renovables, el Govern vol donar un major impuls a la reutilització i reciclatge de mòbils.

 

Imatge principal: Una persona utilitzant un telèfon mòbil. Pixabay.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *