El Govern aixeca les reunions de deu persones, però manté tancat l’oci nocturn

Amb la cinquena onada de la pandèmia totalment de baixada, el Govern ha decidit relaxar les restriccions i aixecar totes aquelles mesures que afecten drets fonamentals. D’aquesta manera, la limitació de deu persones a les reunions socials s’aixecarà el pròxim divendres, segons ha anunciat aquest dimarts la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja.

Igualment, les restriccions que afecten la llibertat de culte també decauen i ja no hi haurà aforaments màxims en cerimònies religioses. Tot i això, el Govern manté el tancament de l’oci nocturn, però espera obrir-lo “al més aviat possible”. Un dels factors que en permetrà l’obertura serà la dada de tenir menys de cent persones ingressades a les UCI, quan actualment n’hi ha 316. “És un dels punts a tenir en compte per poder fer la reobertura”, ha dit.

Sense informació sobre la Mercè

“Entenem, respectem i compartim el malestar d’un sector durament castigat, però desgraciadament no es donen les circumstàncies per poder realitzar aquesta reobertura”, ha manifestat Plaja, que ha assegurat que el Govern és el “primer interessat” a tornar a obrir l’oci nocturn.

Tampoc ha especulat si la reobertura podria ser abans de les Festes de la Mercè, el pròxim 23 de setembre, tal com demana l’Ajuntament de Barcelona. Segons la portaveu, la situació es va avaluant “setmanalment” i caldrà veure quin és l’impacte de l’inici del curs escolar per poder prendre una decisió.

El Govern descarta el passaport covid

Aquest dimarts, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha dit que l’executiu ha demanat a Madrid la implementació del passaport covid. Una cosa que Plaja ha desmentit: “No es tiraran endavant mesures que puguin discriminar a ningú“. En canvi, sí que ha confirmat que s’està treballant en fórmules perquè es vacunin aquells qui encara no ho han fet. En aquest sentit, Cabezas ha anunciat descomptes culturals per incentivar la vacunació entre els joves.

La portaveu ha recordat que hi ha vacunes a disposició de tots els sectors de la població que encara no ho hagin fet. “Per responsabilitat individual i col·lectives, vacunem-nos”, ha animat. També ha assenyalat que les neveres estan “plenes” i que després de les vacances d’estiu s’ha notat un relaxament a l’hora de vacunar-se per part de la ciutadania.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d’aquest dimarts / Europa Press

Pel que fa als aforaments, la Generalitat està estudiant augmentar del 30 al 40% l’aforament en espectacles esportius de més de 10.000 persones. A hores d’ara el Procicat està avaluant la mesura, alhora que treballa en la “lletra petita” de la resolució que s’aprovarà divendres. En aquest context cal recordar que com ja no quedaran restriccions que afectin drets fonamentals, el Govern no necessitarà sol·licitar l’aval del TSJC.

L’aixecament d’aquestes limitacions arriba en una situació epidemiològica de millora. El risc de rebrot a Catalunya està a punt d’abandonar el llindar de risc alt (100) per passar a moderat. Les hospitalitzacions estan per sota de mil i les UCI segueixen de baixada. Finalment, cal destacar que gairebé el 70% dels catalans ja estan vacunats.

 

Imatge principal: Persones mantenen la distància de seguretat mentre esperen el metro / Carlos Baglietto

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *