El diàleg amb l’Estat comença amb Junts fora de la taula i el Govern esquerdat

La decisió de Junts de designar com a representants a la taula de diàleg Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, a més del vicepresident, Jordi Puigneró, ha disparat la temperatura de la reunió de Govern d’aquest dimarts fins a convertir-la en una olla a pressió. La vàlvula de seguretat ha començat a xiular de manera perillosa en el moment en què s’ha posat damunt la taula una proposta de presidència en defensa de la taula de diàleg i on l’executiu refermava “el seu compromís amb el procés negociador”, un discurs molt en sintonia amb l’aposta d’ERC, però que provoca escepticisme a Junts. En aquest punt, i davant l’exigència del president, Pere Aragonès, d’aprovar el text, el xiulet d’alarma era tan fort que la reunió s’ha hagut de suspendre.

La trobada havia començat amb Aragonès profundament irritat en saber, a través d’una trucada Jordi Sànchez quina era la proposta de noms de Junts per a la taula de diàleg. Aragonès insisteix que l’acord era que tots els membres de la delegació formessin part del Govern. Junts, però, nega que sigui així i recorda que aquesta condició no figura al pacte de Govern. Abans de començar el Consell Executiu, Aragonès ha expressat també l’enuig al vicepresident, Jordi Puigneró. Aquest matí, el president s’ha dirigit a la reunió de Govern escortat per la consellera Laura Vilagrà i el conseller Roger Torrent, els dos membres de l’executiu que l’acompanyaran en la negociació amb el govern espanyol.

Acord de Govern

Els consellers han aprofitat el recés a la reunió de Govern per analitzar la situació. Els d’ERC han tingut oportunitat de constatar que la decisió d’Aragonès de no acceptar els noms que proposava Junts era ferma i que l’enfado del president no tenia res d’impostat. Els de Junts han conclòs que no tirarien enrere, que no retirarien la seva proposta de noms, però tampoc no volien tensar més del compte la corda, tombant el text que els proposava presidència, ni aparèixer com un obstacle per a la reunió. Finalment, han acordat que prosperés la proposta de noms d’ERC, però esmenant el text, i abstenint-se en l’aprovació.

La proposta del Govern per a la taula de diàleg que ha aprovat avui el Govern, només incorpora els noms d’Aragonès i els consellers republicans Laura Vilagrà i Roger Torrent, tot i que deixa la porta oberta a què “el president, a proposta del vicepresident del Govern, pot completar la delegació”.

Del text final s’ha eliminat el preàmbul i s’ha reduït la declaració a un compromís de “Defensar la fi de la repressió, l’amnistia de les persones actualment represaliades i l’exercici del dret a l’autodeterminació com les bases per assolir una solució democràtica i perdurable”. 

Aragonès: lleialtat

Mentre el Govern passejava per un perillós abisme de trencament, des de Presidència s’ha decidit desconvocar l’habitual roda de premsa de dos quarts d’una i convocar una compareixença del president a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat.

Allà, Aragonès ha reclamat lleialtat a Junts i ha emplaçat aquesta formació a presentar una proposta de noms que formin part del Govern, com ell reclama. Ha insistit que així es va acordar verbalment entre les dues formacions i ha lamentat haver conegut a darrer moment els noms que proposava Junts, la qual cosa ha impedit tenir marge per negociar. Amb tot, ha descartat que aquesta situació hagi minat la confiança interna.

Sànchez: vet de la Moncloa

També Junts ha intentat evitar alimentar encara més la imatge de divisió al Govern i la resposta ha quedat en mans del secretari general del partit, Jordi Sànchez, que ha atribuït el veto als seus negociadors a una decisió de la Moncloa. Sànchez ha recordat que el mateix president espanyol havia mostrat la negativa a què el president d’ERC, Oriol Junqueras, formés part de la taula. La Moncloa no vol expresos polítics a la taula de diàleg, consideren.

Malgrat les declaracions d’Aragonès i Sànchez rebutjant que la crisi hagi posat en risc la continuïtat del Govern, el cert és que els socis són conscients que han posat molt a prova l’elasticitat de les seves costures i els grinyols interns han estat considerables.

Bolaños coordina la delegació espanyola

Mentrestant, des de Madrid, el Govern no ha dissimulat l’aplaudiment a la decisió del president Aragonès de deixar Junts fora de la taula de diàleg arran de la seva proposta de noms. Demà, Pedro Sánchez aterrarà al Palau de la Generalitat acompanyat dels seus ministres, celebrarà una reunió amb Aragonès i compareixaran, un rere l’altre, a la galeria gòtica. En acabar, segons la nota que ha facilitat la Moncloa, es reunirà la taula de diàleg on la delegació espanyola estarà “coordinada pel ministro de la Presidència, Félix Bolaños”.

 

A la imatge principal, el Govern abans de començar la reunió d’avui / Ruben Moreno

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *