El Canal de Suez assoleix un rècord d’ingressos malgrat el ‘Ever Given’

Fa a penes quatre mesos el món s’estremia davant de la imatge de l’Even Given, el portacontenidors amb bandera panamenya de 400 metres d’eslora, encallat al canal de Suez, bloquejant el trànsit comercial. Per un moment, els que no podíem deixar de veure l’espectacle que van muntar els esforços de desencallar aquell monstre de 224.000 tones, crèiem estar veient el col·lapse definitiu de l’ordre capitalista mundial: “Perilla el 10% del comerç internacional“, “es perdran milions de dòlars!”, “quan arribarà el meu paquet d’AliExpress?”. Totes aquestes preocupacions eren fonamentades, i sens dubte van tenir repercussions reals i més permanents que la curta atenció mediàtica que van rebre.

És per això que l’anunci d’aquest diumenge per part de l’Autoritat del canal de Suez, assegurant que han assolit un rècord d’ingressos en la seva història a l’exercici fiscal 2020-2021, amb un total de 5.840 milions de dòlars (un augment del 2,2 % respecte a l’any anterior), és sorprenent.

No era per tant?

Malgrat aquesta informació, segons informa Efe, el president de l’autoritat egípcia no ha fet referència en el comunicat al bloqueig de sis dies del portacontenidors, que finalment ha salpat aquesta setmana, després que les autoritats egípcies i la propietària del vaixell arribessin a un acord “confidencial”.

El bloqueig del canal va suposar entre 72 i 90 milions de pèrdues en sis dies, segons l’Autoritat, que va exigir al principi una compensació de 916 milions de dòlars (uns 772 milions d’euros, al canvi actual), que va acceptar rebaixar a 550 milions de dòlars (463 milions d’euros) pels danys i perjudicis ocasionats. Un informe d’Euler Hermes va estimar llavors que el tancament del canal va poder costar entre 6.000 i 10.000 milions de dòlars al dia al comerç global.

Ever Given, alliberat

Després de romandre retingut per més de tres mesos en aigües del canal de Suez, el portacontenidors Ever Given va tornar a navegar aquest dimecres gràcies a la rúbrica d’un acord econòmic “confidencial” entre les autoritats egípcies i la propietària japonesa del vaixell, Shoei Kisen, que va bloquejar aquesta important via marítima a finals de març.

Segons l’empresa gestora de la mercaderia que transporta l’Ever Given, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), el portacontenidors pararà al port de Port Said, a la sortida del canal de Suez al mar Mediterrani, per a una inspecció del casc, i seguirà la seva ruta cap a un altre port no especificat on descarregarà la seva mercaderia.

Però lluny de donar detalls i xifres, el cap de l’entitat gestora, almirall Osama Rabie, ha confirmat que Shoei Kisen ha abonat “només una suma de diners i una de remolcadora amb una potència de 75 cavalls” que arribarà en un any, assegurant que no existeixen “incentius addicionals ni termes secrets”. Així mateix, Rabie ha dit que els diners es pagaran de cop, sense quotes, i que l’Autoritat ja va rebre “la confirmació que la suma de diners ha estat dipositada” després de la partida de l’Ever Given.

 

Foto principal: l’Ever Given navega lliure pel Canal de Suez / Efe

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *